Na grilla już nie tylko kiełbasa
Okres wakacyjnych upałów sprzyja wspólnemu grillowaniu ze znajomymi. Podpowiadamy, co przyrządzić na grillu, aby zaskoczyć znajomych i ich podniebienie, a także ostrzegamy przed miejscami, gdzie rozpalanie grilla jest zabronione.
Standardowa kiełbasa na grilla niektórym już się przejadła. Dlatego coraz częściej szukane są nowe smaki, o których przyrządzeniu na grillu nawet byśmy nie pomyśleli. W ten sposób np. przyrządzić można ser pleśniowy typu camembert. Ser wystarczy natrzeć oliwą z ziołami prowansalskimi i solą, po czym zawinąć w folię aluminiową. Kilka minut opiekamy takie zawiniątko na grillu z dwóch stron i gotowe. W podobny sposób na grillu możemy przygotować... deser, a konkretnie banana. Obieramy banana ze skórki i polewamy sosem czekoladowym, posypując kokosem. Zawijamy w folię aluminiową i przez chwilę pieczemy na ruszcie. Taki banan podany z lodami waniliowymi będzie niezłym uzupełnieniem wakacyjnej imprezy. Przy grillu warto również poeksperymentować z warzywami. Możemy przygotować np. warzywne szaszłyki z papryki, cebuli, ogórka zielonego lub cukinii. Wystarczy je posypać solą i pieprzem, by wydobyć niesztampowy smak.
Hamburger z rusztu
Dla amatorów klasycznego mięsa, możemy natomiast polecić grillową odsłonę znanego przysmaku. – Na grilla polecamy wołowinę, może nie tradycyjny stek, a kotlet z mięsa mielonego, podany w bułce ze świeżymi warzywami, czyli popularny hamburger. Mięso mielone wołowe przyprawiamy świeżo posikaną kolendrą, dodajemy czerwoną czurbicę i formujemy kotlet. Grillujemy z obu stron, przez około 5 min., na końcu oprószamy solą i pieprzem, najlepiej z młynka. Jeśli zrobimy to wcześniej, wołowina stwardnieje. Najlepiej smakuje z majonezem i keczupem, bułką typu hamburger (grillujemy ją aż będzie chrupiąca) oraz świeżymi warzywami - sałatą lodową, pomidorem, małosolnym ogórkiem i czerwoną cebulą – mówi Anita Kotwa z Bistro Czarna Owca, gdzie możemy skosztować właśnie takiego hamburgera.
Nie grilluj na balkonie
Jeszcze przed grillowaniem należy pamiętać o tym, aby rozpalać grilla bezpiecznie i w miejscu do tego przeznaczonym. Wewnętrzne przepisy spółdzielni mieszkaniowych zabraniają rozpalania grilla na balkonach, chyba, że jest to grill gazowy. – Jeżeli nasze działania powodują zadymienie przez działanie ognia, są zabronione – mówi Dawid Błatoń, rzecznik prasowy rybnickiej straży miejskiej. Grillowanie na balkonie nie jest ani przestępstwem, ani wykroczeniem, jest jednak przeciwne do zasad przeciwpożarowych, a jeśli w jego wyniku nastąpiłoby zaprószenie ognia, sprawca może zostać ukarany mandatem oraz obciążony kosztami akcji gaśniczej. Ponadto, jeśli podczas grillowania na balkonie następuje zakłócenie porządku, to wówczas do akcji może wkroczyć policja. A czy można ustawić grill na trawniku przed blokiem? Okazuje się, że tak, oczywiście pod warunkiem, że będzie on w bezpiecznej odległości od budynku, a nie pod oknem sąsiada. No i rzecz jasna, swobodnie można grillować na działkach.
Szymon Kamczyk