Maraton Wrocławski: rekordowy występ Pawła Kaszycy
BIEGI DŁUGODYSTANSOWE – Wrocław Maraton
W tym roku już po raz trzydziesty trzeci długodystansowi biegacze wzięli udział we Wrocław Maratonie, który jest jednocześnie uznawany za mistrzostwa Polski nauczycieli. W imprezie wziął udział broniący tytułu Paweł Kaszyca, dyrektor rybnickiego Zespołu Szkół nr 3.
Na starcie tegorocznego Wrocław Maratonu stanęło ponad 5 tysięcy zawodników. Morderczy bieg ukończyło 4790 uczestników. W tej stawce znalazł się Paweł Kaszyca, na co dzień dyrektor Zespołu Szkół nr 3 w Rybniku, który z czasem 2:39:38 uplasował się na znakomitym siedemnastym miejscu w klasyfikacji Open. – To mój najlepszy czas w tym maratonie. Rozpoczynałem 3 lata temu z czasem 3:07:50. Przed rokiem miałem czas 2:40:00, który dał mi jedenaste miejsce. Tym razem czas był lepszy, a pozycja gorsza. Wpływ na to miało zapewne stworzenie kategorii „najlepszy mieszkaniec RP”, bo na starcie było dużo dobrych zawodników z Polski – relacjonuje biegacz, który mimo świetnego rezultatu nie obronił tytułu mistrza Polski nauczycieli i musiał się zadowolić srebrnym medalem. – Trasa była piękna, profesjonalnie przygotowana. Organizatorzy zrezygnowali nawet z przebiegu przez rynek miasta, ze względu na śliską kostkę brukową. A szkoda bo odcinek przez rynek miała swój klimat. Niestety, w dniu zawodów było bardzo ciepło, a dodatkowo mocno wiało w twarz. W tym roku nie obroniłem tytułu mistrza Polski nauczycieli w maratonie. Zająłem drugie miejsce i czuję mały niedosyt, ponieważ dałem się „obiec” na ostatnim kilometrze trasy – podsumowuje Paweł Kaszyca, który już myśli o kolejnych startach. Najbliższy będzie miał miejsce 4 października podczas maratonu w Kolonii.
(kp)