Lyski stawiają na zdrowe żywienie
Z inicjatywy Urzędu Gminy w Lyskach odbyła się pierwsza edycja „Akademii Zdrowego Odżywiania dla Wszystkich”. Dzięki akcji, z cennych rad doradców do spraw żywienia skorzystać mogli zarówno najmłodsi, jak i starsi mieszkańcy gminy.
– Chcielibyśmy, aby w Gminie Lyski była taka ogólna świadomość co do tego, co jest zdrowe, aby nasi mieszkańcy wiedzieli, że przy tak słabej służbie zdrowia, mogli się ustrzec wielu problemów dzięki temu, że będą zdrowo się odżywiać – powiedział Grzegorz Gryt, wójt Gminy Lyski. „Akademia Zdrowego Odżywiania dla Wszystkich” składała się z warsztatów, które skierowane były zarówno dla uczniów szkół z terenu gminy, ale także dla starszych mieszkańców. – To jest chyba najlepsza forma, by zaczynać uświadamiać naszych mieszkańców od tego najmłodszego pokolenia. Nawet ministrowie doszli do wniosku, że ta amerykanizacja naszego społeczeństwa, na co składa się niezdrowe żywienie fast-foodami, nie była dobra. My, idąc śladem tych, którzy nareszcie to zrozumieli, musimy wesprzeć naszych mieszkańców, szczególnie tych najmłodszych, by przygotować im lepszą przyszłość – tłumaczył wójt. Podczas zajęć, które odbywały się w szkole podstawowej, dzieci brały czynny udział w komponowaniu i robieniu kanapek, szaszłyków owocowych i warzywnych, a następnie je spożywały. Osoby prowadzące warsztaty tłumaczyły, co robić, by posiłki były bardziej urozmaicone, a także wyjaśniały, że podstawą jest śniadanie, że nie można iść do szkoły głodnym. Zwracały też uwagę na płyny, czyli, że lepiej pić wodę, niż colę i słodkie napoje. Podczas warsztatów przygotowywano też owocowe batony typu musli z bakaliami. Dorośli wzięli zaś udział w prelekcji na temat zasad i podstaw zdrowego żywienia oraz problematyki zastosowania zdrowych produktów, jako alternatywę dla niezdrowych składników, które występują w codziennej diecie. – Najważniejsze jest to, by przygotowywać dla siebie i dla swoich najbliższych pięć posiłków. To bardzo istotne, by jeść pięć razy w ciągu dnia. Śniadanie zawsze należy zjadać do godziny czasu, od momentu, kiedy się budzimy. Ostatni posiłek powinno zaś się spożywać najpóźniej na cztery godziny przed pójściem spać. W ciągu dnia powinno się zaś wypijać co godzinę szklankę wody. Istotną rzeczą jest również fakt, by posiłki były różnorodne. Ważne, by na śniadanie, obiad lub kolację zjadać surowy owoc lub warzywo – wyjaśniały osoby prowadzące warsztaty.
(kp)