Uczniowie stworzyli kalendarz. Kulinarny
Promocja zdrowego trybu życia jako element szeroko pojętej edukacji prozdrowotnej jest ważnym zadaniem współczesnej szkoły.
Wychodząc naprzeciw temu wyzwaniu w Gimnazjum im. Księdza Walentego w Jankowicach zrealizowano bardzo ciekawy projekt. Wzięła w nim udział grupa trzydziestu siedmiu uczniów kierowanych przez trójkę nauczycieli: Dominikę Chamera, Iwonę Sobik oraz Artura Zawiasa. Co warte podkreślenia, nauczyciele oraz uczniowie realizowali w projekcie wspólne pasje. Pani Chamera, jako nauczyciel biologii i chemii jest jednocześnie pochłonięta problemami ekologii i zdrowego trybu życia. Pani Sobik wykazuje niebywałe zdolności kulinarne i dzieli się nimi z uczniami w czasie zajęć świetlicowych, zaś pan Zawiasa pasjonuje się fotografiką i prowadzi w szkole Koło Fotograficzne. Efektem kilkumiesięcznych działań projektowych jest kalendarz na rok 2016. Zamieszczono w nim zdjęcia dań sporządzonych w szkole przez uczniów. Część smakołyków, co jest bardzo cenne, wykonali uczniowie w domu przy pomocy swoich rodziców. Działania takie rodziły więzi rodzinne. Sponsorami projektu byli: gmina Świerklany, Powiatowe Ognisko Pracy Pozaszkolnej w Czerwionce-Leszczynach, Rada Rodziców Gimnazjum im. Księdza Walentego w Jankowicach, Dom Przyjęć „Arka” w Jankowicach, Zajazd „U Danusi” w Jankowicach oraz Szkolne Koło „Caritas”. Kalendarz „Jedz zdrowo i kolorowo” zawiera zdjęcia takich dań jak: sałatka wiosenna, mufinki bakaliowe, zimowy przysmak owocowy, świeżutkie wiosenne kanapeczki, polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym i glazurowaną marchewką, jogurt naturalny ze świeżymi owocami, babeczki buraczkowe i marchewkowe, pieczony kurczak na miodzie z kaszą kuskus oraz świeżymi warzywami, owocowe jeżyki, tort „Leśne runo”, babka dyniowa, krem z brokułów, pstrąg smażony z zestawem surówek.
Wydanie kalendarza jest kolejnym szkolnym projektem z zakresu promocji zdrowia. Jednym z poprzednich było wydanie książki „Gimnazjalisto-po prosto gotuj”. W pracach nad kalendarzem uczestniczył także dyrektor szkoły Norbert Niestolik – również pasjonat sztuki kucharskiej. Zaproponował w kalendarzu samodzielne wykonane regionalne dania. Są nimi: kluski, rolada i „modro” kapusta oraz kaczka z jabłkami i buraczkami. W tekście umieszczonym na okładce kalendarza dyrektor życzy „Wszystkiego najsmaczniejszego” w Nowym Roku.
(r)