Udany powrót Agaty Perenc
JUDO To był bardzo udany powrót po kontuzji judoczki Polonii Rybnik. Agata Perenc wystąpiła w zawodach Pucharu Świata w stolicy Tunezji i wywalczyła brązowy medal, pokazując jednocześnie, że nadal walczy o awans na igrzyska olimpijskie w Rio de Janeiro.
Na starcie rozgrywanego w Tunisie turnieju stanęło 274 zawodników i zawodniczek z 52 krajów, w tym trzy Polki, a wśród nich Agata Perenc. Dla zawodniczki Polonii Rybnik był to pierwszy poważny występ po tym, jak w sierpniu zeszłego roku złamała nogę na treningu podczas zgrupowania polskiej kadry w Zakopanem. Jak się okazuje, po kontuzji nie ma już na szczęście śladu, a dowodem na to był bardzo dobry występ podczas African Open. Startująca w kategorii do 52 kg zawodniczka, po trzech wygranych pojedynkach uplasowała się ostatecznie na najniższym szczeblu podium, ponieważ w półfinale uległa zwyciężczyni całego turnieju, Tunezyjce Heli Ayari. – Mimo przeciwności losu, czyli zagubiony bagaż, fatalna organizacja i katastrofalne sędziowanie, wyrwałam brąz. Celowałam w inny kolor, ale to pierwszy start po kontuzji, więc jestem zadowolona – napisała na swoim facebookowym profilu rybniczanka, która już podczas najbliższego weekendu startować będzie w silnie obsadzonym i wysoko punktowanym Grand Prix w stolicy Kuby, Hawanie.
(kp)