Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 6 (483) Data wydania: 09.02.16
Czytaj e-gazetę

Usmaż kreple z gospodyniami

4 lutego obchodziliśmy Tłusty Czwartek. Według tradycji, kto w ten dzień zjadł choć jednego pączka, może liczyć na szczęście przez cały kolejny rok. 

Na Śląsku pączki noszą swojską nazwę kreple i od klasycznych pączków różnią się tym, że są posypane cukrem pudrem. Do przygotowania krepli w domu zachęcają szczególnie panie z kół gospodyń wiejskich, które opanowały tę sztukę do perfekcji.

Do przygotowania ok. 20 krepli potrzebne będą: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 2 żółtka, 5 dag cukru, 5 dag masła, 1 łyżka spirytusu, pół cytryny, sól, 1 l oleju, konfitura, powidła lub marmolada, Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:Mleko należy podgrzać do ok. 40 st. i pokruszyć do niego drożdże. Dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka i żółtka utrzeć z resztą cukru. Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę, dodać zaczyn, jajka z cukrem, sok z cytryny, spirytus i szczyptę soli, po czym zagnieść ciasto. Roztopić masło i dodać je do ciasta. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni, po czym uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie, ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm i powycinać z niego krążki szklanką. Na każdy krążek należy położyć łyżeczkę marmolady, zlepić brzegi i otworzyć kulę. Kulki znowu należy pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć na głębokim tłuszczu. W celu sprawdzenia, czy temperatura jest odpowiednia, należy wrzucić do tłuszczu kawałek ciasta. Kiedy wypłynie na powierzchnię, możemy smażyć kreple. Podczas smażenia powinny się unosić na powierzchni i smażyć na brązowo. Łatwo powinny dać się przewrócić na drugi bok, co utworzy specyficzny jaśniejszy pierścień w środku. Po wyjęciu z tłuszczu kreple położyć na bibule lub ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!