Usmaż kreple z gospodyniami
4 lutego obchodziliśmy Tłusty Czwartek. Według tradycji, kto w ten dzień zjadł choć jednego pączka, może liczyć na szczęście przez cały kolejny rok.
Na Śląsku pączki noszą swojską nazwę kreple i od klasycznych pączków różnią się tym, że są posypane cukrem pudrem. Do przygotowania krepli w domu zachęcają szczególnie panie z kół gospodyń wiejskich, które opanowały tę sztukę do perfekcji.
Do przygotowania ok. 20 krepli potrzebne będą: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 2 żółtka, 5 dag cukru, 5 dag masła, 1 łyżka spirytusu, pół cytryny, sól, 1 l oleju, konfitura, powidła lub marmolada, Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:Mleko należy podgrzać do ok. 40 st. i pokruszyć do niego drożdże. Dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka i żółtka utrzeć z resztą cukru. Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę, dodać zaczyn, jajka z cukrem, sok z cytryny, spirytus i szczyptę soli, po czym zagnieść ciasto. Roztopić masło i dodać je do ciasta. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni, po czym uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie, ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm i powycinać z niego krążki szklanką. Na każdy krążek należy położyć łyżeczkę marmolady, zlepić brzegi i otworzyć kulę. Kulki znowu należy pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć na głębokim tłuszczu. W celu sprawdzenia, czy temperatura jest odpowiednia, należy wrzucić do tłuszczu kawałek ciasta. Kiedy wypłynie na powierzchnię, możemy smażyć kreple. Podczas smażenia powinny się unosić na powierzchni i smażyć na brązowo. Łatwo powinny dać się przewrócić na drugi bok, co utworzy specyficzny jaśniejszy pierścień w środku. Po wyjęciu z tłuszczu kreple położyć na bibule lub ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!