Kącik ZUS
Beata Kopczyńska, rzecznik prasowy O/ZUS w Rybniku
Jestem zatrudniony na umowę o pracę na pełen etat. Mój pracodawca zaproponował mi również dodatkową pracę na podstawie umowy zlecenie. Rozumiem, że od umowy zlecenie nie będą odprowadzane składki ?
Jeżeli pracownik wykonuje dodatkowo umowę zlecenie zawartą z własnym pracodawcą, to z tytułu wykonywania tej umowy podlega ubezpieczeniom społecznym na takich samych zasadach, jak w przypadku umowy o pracę, tj. obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne dla tej osoby stanowi łączny przychód, uzyskiwany z umowy o pracę oraz z umowy zlecenia. Pracodawca z tytułu zawartej umowy zlecenia nie zgłasza zleceniobiorcy do ubezpieczeń, a uzyskany przychód z tej umowy wykazuje, wraz z przychodem ze stosunku pracy, w imiennym raporcie miesięcznym składanym za pracownika.
Jak umowa zlecenie jest liczona do emerytury? Czy jeśli będę płaciła wyższe składki od takiej umowy, to w przyszłości będę otrzymywała wyższą emeryturę?
Anna
Jeżeli z tytułu wykonywania umowy zlecenie została Pani zgłoszona do ubezpieczeń społecznych i są opłacane składki na te ubezpieczenia, to okres wykonywania pracy na podstawie umowy zlecenie będzie uwzględniony przy ustalaniu uprawnień do emerytury.
Należy mieć bowiem na uwadze, że wysokość emerytury uzależniona jest od wysokości składek zgromadzonych przez ubezpieczonego na indywidualnym koncie w ZUS.
Chciałbym skorzystać ze szkolenia z programu Płatnik, ale przez internet. Czy jest taka możliwość?
Jak najbardziej jest taka możliwość. Zakład Ubezpieczeń Społecznych na swojej stronie internetowej zus.pl zamieścił szkolenie elektroniczne z obsługi programu Płatnik wersja 9.01.001, w formie lekcji – krok po kroku. Materiał szkoleniowy można wykorzystać on-line, lub pobrać na własny dysk komputera i zrealizować w późniejszym czasie. Link do materiału:http://pue.zus.pl/platnik/pobierz. Uwaga: od 1 kwietnia będzie już bezwzględnie obowiązywała wersja 10.01.001 programu Płatnik, jednak dostępne obecnie szkolenie elektroniczne z wersji 9.01.001 będzie dla Pana bardzo pomocne również podczas pracy już na nowszej wersji programu.