Babka trójsmak według KGW.tv
Alicja Czakon, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon radzi, by codziennie spożywać 4-5 posiłków w 3-4 godzinnych odstępach.
Potrzebne będą: 6 jajek (białka ubić), 10 dag cukru pudru, 20 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki krupczatki, 1 kostka masła (roztopić, ostudzić), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki kisielu koloru czerwonego, 1 łyżka kakao, skórka z cytryny i łyżeczka soku, masło i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia formy
Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać masło i mąkę z proszkiem oraz cukrem pudrem. Ciasto podzielić na 3 części: do pierwszej dać skórkę i sok z cytryny; do drugiej dać kisiel; do trzeciej kakao. Białka ubić i delikatnie połączyć z każdą częścią. Ciasto do formy kłaść warstwami. Piec 180°C, około 40 min. Ostudzić, polukrować i posypać bakaliami.