Imprezowy weekend na zamku w Raciborzu. Czy będą obowiązywały limity uczestników? [KOMBI i ŚLĄSKIE SMAKI]
250 osób to wyznaczony przepisami limit osób, które mogą wziąć udział w koncercie w plenerze. Zaplanowane na weekend wydarzenia na Zamku Piastowskim - występy mażoretek z całej Polski, koncert zespołu Kombi oraz festiwal Śląskie Smaki z koncertem ZPiT Śląsk przyciągną zdecydowanie większą liczbę osób niż ćwierć tysiąca. Jak na Zamku poradzą sobie z tą sytuacją?
- Podejmiemy w tym celu kilka działań, jeszcze ustalamy szczegóły. Na pewno podzielimy dziedziniec zamkowy na strefy - koncertowe i piknikowe. Ponadto będzie stosowany reżim sanitarny z dezynfekcją, odległościami i maseczkami. Miejsc siedzących będzie nie więcej niż 250 - wyjaśnia nam Grażyna Wójcik kierująca Zamkiem Piastowskim.
Wdzięcznych będzie wielu
Zapewnia, że nie przewiduje żadnych ograniczeń w dostępie do imprezy, która ma być podziękowaniem dla służby zdrowia walczącej z pandemią. - To mieszkańcy ziemi raciborskiej dziękują medykom tym koncertem. Spodziewamy się, że wiele osób będzie chciało uczestniczyć w takim wydarzeniu - mówi Wójcik.
Rozważa ona - wzorem organizatorów innych imprez - zastosowanie składania na Zamku oświadczeń o przyjęciu dwóch szczepionek na COVID-19. - Osoby zaszczepione nie są wliczane do limitu miejsc, to ułatwi nam spełnienie wymogów sanitarnych - tłumaczy kierująca agencją Zamek Piastowski.
Logistyczny zawrót głowy
Organizatorzy podają, że na imprezę przygotowaną przez Stowarzyszenie Kultury Ziemi Raciborskiej "Źródło" - I Ogólnopolski Mażoretkowy Zawrót Głowy - ma przyjechać w sobotę 837 mażoretek z całego kraju. Przywiezie ich 15 autokarów. - Logistycznie będzie to dla nas ogromne wyzwanie - przyznaje G. Wójcik odpowiedzialna za organizację dwóch dużych imprez Powiatu Raciborskiego.
Te same zasady co w sobotę mają być stosowane także na niedzielnym festiwalu Śląskie Smaki. Wskutek obostrzeń pandemicznych nie są przewidywane takie degustacje, jak na poprzednich edycjach imprezy. - Degustacja potraw będzie prowadzona przez jury składające się z profesjonalistów w zakresie kulinariów. Wiem, że w planie jest sprzedawanie produktów i posiłków przygotowanych na festiwalu. Przy okazji zaplanowanej wieczorem Bitwy Smaków ma być także jakaś forma degustacji dla publiczności, ale jak przypuszczam w ograniczonym zakresie - mówi nam G. Wójcik.