Teren Opawska należy do tradycyjnych obszarów rolniczych Województwa Morawsko-Śląskiego. Rolnicy obrabiają tutaj 57 000 hektarów gleby ornej, co daje 81% całego obszaru rejestrowanych użytków rolnych.
Zobacz trzeci z czterech specjalnych dodatków poświęconych Śląskowi Opawskiemu. Tym razem chcemy przekazać informacje o przemyśle spożywczym.
Jeżeli będziemy szukać najbardziej znaczących marek handlowych związanych z regionem opawskim w dziedzinie przemysłu spożywczego, to musimy wspomnieć przede wszystkim o dwóch najbardziej sławnych: Opavii i Kofoli.
Owoce nie służą tylko do jedzenia. Przynajmniej w Czechach. Urodzaj jabłek, gruszek, ale także czereśni czy śliwek inspiruje Czechów, Morawian i Ślązaków do przemiany tych zdrowych i smacznych owoców na niemniej smaczny produkt płynny „šnaps”. Gorzelnie pracują więc na sto dwa. Również rejon Opawsko nie jest na tle całego kraju...
W Hulczynie warzono piwo już w XVI wieku. Historia browarnictwa jest tutaj związana z samym początkiem miasta, które zostało założone w roku 1256 na „zielonej łące” przez czeskiego króla Przemysła Ottakara II.
KLASA i Regionalny produkt spożywczy (Regionální potravina) to dwie marki, które w czeskim przemyśle spożywczym oznaczają gwarancję jakości. Opawsko może się pochwalić wieloma produktami, które posiadają znak jakości.
Chociaż dziczyzna nie jest w rejonie opawskim najczęstszym daniem serwowanym na talerzach, to jednak może się on pochwalić lasami bogatymi w zwierzynę, zwierzyńcem służącym do hodowli dzikich zwierząt i bażanciarnią.
Kto nie spróbował lodów Mrož, nie może powiedzieć, że był w Czechach. Słynne lody mają swoją „matkę”, która je wymyśliła, w opawskich zakładach chłodniczych. Mogą się one pochwalić także innymi produktami, nie tylko słynnym smakołykiem lodowym, który tak uwielbiają dzieci i dorośli.
W naszym jadłospisie mięso ma niezastąpioną pozycję. W Opawie i okolicy działa kilka mniejszych przetwórni mięsa i wędlin, które spełniają te najbardziej rygorystyczne wymagania higieniczne, dlatego mogą na nich polegać z czystym sumieniem mieszkańcy Opawy i nie tylko oni.
Pierwsze wzmianki o istnieniu rodzinnego, wtedy jeszcze drewnianego młyna wodnego, który znajduje się w dzielnicy Opawa – Palhanec, pochodzą z 13 marca 1362 roku, kiedy jego właściciel – opawski książę Mikołaj II, wnuk Przemysła Ottokara II – podarował go swojej córce, zakonnicy z Klasztoru Św. Klary w Opawie.
Spółdzielnia rolnicza znajdująca się niedaleko Opawy dysponuje małą mleczarnią, w której przygotowują pierwszorzędne produkty tylko ze świeżo dojonego mleka od krów i to klasyczną metodą ręczną.
Gdzie w Opawie najlepiej nabyć świeże warzywa, owoce, mięso czy miód? Oczywiście na targach farmerskich. Tradycja tych targów została, ku zadowoleniu większości mieszkańców, reaktywowana po upływie długich lat na wiosnę 2011 roku i Opawa się do nich szybko przyzwyczaiła. Opawskie targi farmerskie mogą zaoferować także polskim...
Teren Opawska należy do tradycyjnych obszarów rolniczych Województwa Morawsko-Śląskiego. Z punktu widzenia pierwotnej rolniczej produkcji, można go podzielić na dwie części: Opawsko, urodzajne ziemie wokół rzeki Opawa i okolica miasta Vítkov, którą ze względu na charakter można zaliczyć do obszarów podgórskich.
Nasze trzecie spojrzenie na, dziś już tylko formalną, granicę, spojrzenie z Ziemi Raciborskiej na region Opawsko, jest związane z jedną z najważniejszych dziedzin aktywności ludzkiej – z produkcją artykułów spożywczych.
Jeżeli mamy wybrać na Opawsku prawdziwego króla wśród wszystkich gałęzi tutejszego biznesu, to będzie to na pewno przemysł maszynowy. I oczywiście nie chodzi o przypadek.
Zobacz drugi z czterech specjalnych dodatków poświęconych Śląskowi Opawskiemu. Tym razem chcemy przekazać informacje o najbardziej znaczącej dziedzinie przemysłu w naszym regionie – o przemyśle maszynowym.
Kierownictwa firm przemysłu maszynowego, szkół technicznych, Izby Gospodarczej, Urzędu Pracy i inni zainteresowani próbują usilnie działać by przyciągnąć do pracy jak najwięcej młodych specjalistów. To niezbędny warunek rozwoju.