Wywiady Nowin z kandydatami w wyborach do Sejmu i Senatu 2023
Przed wyborami parlamentarnymi rozmawiamy z kandydatami na posłów i senatorów, a także znanymi politykami, którzy odwiedają nasz regiona w czasie kampanii wyborczej.
Z liderem listy Koalicji Obywatelskiej w wyborach do Sejmu RP - Krzysztofem Gadowskim rozmawiamy o debacie przedwyborczej w telewizjii publicznej, jego wyborczych przewidywaniach oraz planach.
Kolejna gmina w powiecie raciborskim uruchamia darmową komunikację w niedzielę 15 października. Ma to związek z wyborami parlamentarnymi.
Racibórz postanowił udostępnić komunikację publiczną w dotarciu do wyborczych urn. 15 października mieszkańcy pojadą więc autobusem za darmo.
W każdym powiecie (z wyłączeniem miast na prawach powiatu) jednostki OSP, w gminie do 20 tys. mieszkańców, która uzyskała największą frekwencję w wyborach do Sejmu i Senatu, otrzymają do 1 miliona złotych dotacji na termomodernizację, remont i wyposażenie remizy strażackiej. Wartość dofinansowania w skali całej gminy to każdorazowo...
O tym jak trudno jest nowym ludziom wejść do polityki, buncie przeciwko CPK oraz... powstrzymaniu się od obiecanek rozmawiamy z Łukaszem Osmalakiem - numerem jeden na regionalnej liście Trzeciej Drogi w wyborach do Sejmu.
O wciąż tych samych twarzach w wyborach do Sejmu, reparacjach od Niemiec i kampanii wyborczej "w starym stylu" rozmawiamy z posłem Markiem Krząkałą - posłem Koalicji Obywatelskiej i kandydatem w wyborach do Sejmu.
O godzeniu górnictwa i „zielonej polityki”, propozycjach dla rolników, polityce społecznej, a także oczekiwaniach, wyborczych rozmawiamy z Piotrem Urbańczykiem, który jest liderem listy Lewicy do sejmu w okręgu 30.
O nadmiarowych zgonach w czasie pandemii, oswajaniu antysystemowców oraz hiperaktywnych wiceministrach z Raciborza rozmawiamy z posłem Bolesławem Piechą - liderem listy PiS w naszym regionie.
O szczuciu gejów i lesbijek, opodatkowaniu globalnych korporacji oraz znaczeniu myśli Karola Marksa w kształtowaniu opozycji demokratycznej rozmawiamy z Adrianem Zandbergiem - jednym z liderów Lewicy, który 3 paździenrika gościł w Rybniku.
Mirosław Duży mówi, że jego formacja polityczna przaja Śląskowi, Polsce i Unii Europejskiej, a energetyki opartej na śląskim węglu trzeba bronić. Choć znany jest z luźnego sposobu bycia, to zapewnia, że do polityki podchodzi bardzo poważnie.
- Idę do Sejmu po to, aby problemy, które ludzie powierzają Klocom, nie pozostały bez echa - mówi Julia Kloc-Kondracka, numer 6. na liście PiS w naszym okręgu wyborczym.
Przy okazji raciborskiej wizyty premiera Mateusza Morawieckiego udało nam się przeprowadzić z nim wywiad na wyłączność. W rozmowie z redaktorem naczelnym Mariuszem Weidnerem szef rządu mówi o wpisaniu obwodnicy Raciborza na listę obwodnic priorytetowych; o żeglowności Odry oraz elektrowni wodnej na Zbiorniku Racibórz; a także wypowiada...
O śląskim think tanku, zaklejaniu plakatów wyborczych oponentów i remoncie familoka za 16 milionów złotych rozmawiamy z wiceprezydentem Rybnika Piotrem Masłowskim - kandydatem Trzeciej Drogi w wyborach do Senatu.
Mirosław Małek przekonuje, że Wojciech Piecha z PiS i Piotr Masłowski z Polski 2050 to wcale nie są silną konkurencją, a wyborcy zasługują na kandydata spoza układu głównych sił politycznych.
Czy wybory w Rybniku i okolicy wygrywa się na dożynkach? Śląsk ma być "zielony" czy "czarny"? Czy nazwisko wystarczy do zwycięstwa? Na te oraz inne pytania odpowiada senator Wojciech Piecha z Rybnika.
Wiceminister spraw zagranicznych Paweł Jabłoński odpowiada na pytania Nowin o konkurencję z wiceministrem Michałem Wosiem oraz spektakularną kampanię billboardową (która czasem wkracza tam, gdzie nie powinna).
Gabrielę Lenartowicz pytamy o jej szanse w starciu z wiceministrami Pawłem Jabłońskim i Michałem Wosiem, a także brak silnego, wspierającego kandydata z Raciborza na liście Koalicji Obywatelskiej, tak jak ma to miejsce w Rybniku.