Wybory samorządowe 2024 w Raciborzu i Powiecie Raciborskim
Zbiór informacji na temat wyborów do rady miasta, rady powiatu oraz na prezydenta Raciborza.
Zapowiada się intensywna kampania wyborcza. Niewykluczone, że środowisko skupione wokół Michała Wosia aspiruje nie tylko do przejęcia władzy w Raciborzu, ale również w powiecie raciborskim, gdzie dotychczas rządziło ugrupowanie Tadeusza Wojnara będące w koalicji z Platformą Obywatelską.
Kojarzony w Raciborzu m.in. ze współpracy ze środowiskiem osób niesłyszących oraz prezesowania drużynie futbolistów Raptors, absolwent Ekonomika oraz m.in. ANS (PWSZ) potwierdził publicznie swój zamiar kandydowania w kwietniowych wyborach prezydenckich. Obok Dariusza Polowego (informuje o starcie na bilbordach) i Michała Fity (mówił...
Polityk, którego prezydent Raciborza wspierał w kampanii w wyborach parlamentarnych, odpowiada na pytanie Nowin, czy Prawo i Sprawiedliwość - tak jak w wyborach z 2018 roku - udzieli teraz poparcia Dariuszowi Polowemu, który chce utrzymać stanowisko głowy miasta.
Grono potencjalnych kandydatów jest całkiem spore, ale to Dariusz Polowy jako pierwszy określił siebie jako "przyszłego kandydata na prezydenta Raciborza" i rozpoczął kampanię billboardową.
Czy widzi się pan w fotelu prezydenta? - Ja już tu byłem wiceprezydentem i miasto jest mi dobrze znane, ratusz też - tak odpowiadał na pytania o start w wyborach prezydenckich Jacek Wojciechowicz. Były poseł i wiceprezydent Warszawy był gościem senatora Henryka Siedlaczka na otwarciu jego biura. Otrzymał od Tadeusza Wojnara propozycję...
Premier podał możliwą datę wyborów samorządowych. Byle nie w święta, byle nie w długi weekend. Z tą datą (7 kwietnia) jest podobnie jak z kandydatami na nowego prezydenta Raciborza. Jest możliwa, ale na razie nie jest pewna.
Informację o potencjalnej kandydaturze Jacka Wojciechowicza w wyborach prezydenckich potwierdziła nam wpierw posłanka Gabriela Lenartowicz liderka raciborskiej Platformy Obywatelskiej. - Pan Wojciechowicz zgłosił swoją kandydaturę. Kiedy będzie się ubiegał o poparcie PO, wtedy zajmiemy stanowisko - poinformowała nas pani poseł. Dotarliśmy...
Były wiceprezydent miasta, dyrektor kietrzańskiej Tkalni odpowiedział na konferencji prasowej w biurze poselskim Michała Wosia na pytanie o swój ewentualny start w przyszłorocznych wyborach na prezydenta Raciborza.