Tradycyjne kulinaria na medal - sukcesy naszych przedsiębiorców
Salceson swojski rodzinnej firmy Rzeźnictwo-Wędliniarstwo Kubica z Czyżowic zdobył pierwsze miejsce w wojewódzkim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło 7 czerwca w Częstochowie. Salceson zajął pierwsze miejsce w kategorii produktów i przetworów mięsnych. - Nie spodziewałem się w ogóle tego sukcesu. Zaskoczenie duże, cieszę się bardzo - mówi Czesław Kubica, właściciel firmy. To on przed laty skomponował recepturę salcesonu. - Nic w niej nie zmieniałem przez cały czas - mówi.
Sukces na konkursie odnieśli również Gabriela i Bogusław Krótki, właściciele Gościńca REX w Olzie. Zajęli trzecie miejsce w konkursie gastronomicznym za zupę-krem z fazoli (fasoli) i kogutki w cieście z kalarepą na gęsto. Dodatkowo Bogusław Krótki otrzymał wyróżnienie w kategorii Napoje regionalne za nalewkę z owoców czarnego bzu (czorny bzyk).