Sezon na grzyby w pełni [PIĘĆ MITÓW NA TEMAT GRZYBÓW]
Ile prawdy w tym, że grzyby trujące mają ostry smak, omijają je ślimaki, zabarwienie ich miąższu po przecięciu zmienia się na niebieski, a srebrna łyżka lub cebula włożona do potrawy z "trujakami" czernieje? Zachęcamy do lektury.
I. "Grzyby trujące po posoleniu żółkną". Nieprawda - zmianę zabarwienia nie powodują związki trujące, ale zupełnie inne substancje, znajdujące się w grzybach.
II. "Srebrna łyżka lub cebula włożona do potrawy z grzybami trującymi, czernieje". To także mit, gdyż czernienie srebrnej łyżki i cebuli związane jest z obecnością związków siarki, które z reguły nie są trujące.
III. "Wszystkie grzyby trujące mają ostry smak". Nieprawda. Dla przykładu, śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma łagodny, orzechowy smak.
IV. "Po przecięciu grzyba trującego, jego miąższ zabarwia się na niebiesko". Jest wręcz przeciwnie: większość grzybów zabarwiających się pod wpływem powietrza na niebiesko to gatunki jadalne.
V. "Ślimaki i owady żerują tylko na grzybach jadalnych". Nieprawda – można spotkać je także na owocnikach grzybów trujących.
źródło: Doceń Polskie
Dwie godz, w lesie tam kaj zawsze w tyn czasie zbiyrom ze 15kg (jak jest wysyp ) teraz 2-kozoki i dwa maśloki nawet opieńka miodowo sie nie pokazuje ,a już by powinna być w dużych ilościach .
dzisiaj chodzilem i pare sztuk znalazłem