Chleby z Raciborza docenione w ogólnopolskim programie
Dwa chleby z oferty raciborskiego „Społem” zostały wyróżnione przez ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Zdobyte certyfikaty „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT potwierdzają ich najwyższą jakość i rodzime pochodzenie.
Decyzja o przyznaniu prestiżowego godła „Doceń polskie” zapadła podczas piętnastego już audytu artykułów spożywczych. Honorowym patronem programu, w ramach którego przyznawane są wyróżnienia jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Do udziału w audycie żywności organizowanym w ramach programu „Doceń polskie” dopuszczane są tylko wyroby z tzw. polskim akcentem - wytwarzane z polskich składników, na podstawie tradycyjnego przepisu lub na terenie naszego kraju. Pozytywna weryfikacja produktu umożliwia jego udział w audycie. Podczas przeprowadzonej ostatnio, piętnastej z kolei, certyfikacji członkowie Loży Ekspertów - grona specjalistów z branży spożywczej - ocenili wszystkie produkty starające się o zdobycie certyfikatu „Doceń polskie”.
- Noty przyznawane są za smak, wygląd oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Za każdy z tych trzech aspektów można zdobyć od 1 do 10 punktów. Wynik jest średnią ocen przyznanych przez członków Loży Ekspertów. Godło „Doceń polskie” jest nadawane tylko tym artykułom żywnościowym, które otrzymały minimum 7,5 punktu, z kolei te z maksymalnymi notami są honorowane także tytułem TOP PRODUKT - wyjaśnia Marek Bielski, organizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. - Kryteria nadawania znaku promocyjnego są przejrzyste. Certyfikat „Doceń polskie” nie jest przyznawany przypadkowym propozycjom firm z branży spożywczej, ale sprawdzonym produktom. To rekomendacja, której konsumenci mogą zaufać - przekonuje M. Bielski.
Jednym z producentów, którego żywność została uhonorowana zaszczytnym certyfikatem jest „Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców z Raciborza. Certyfikaty „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT przyznano dwóm wypiekom z asortymentu tej firmy. Nagrodzone produkty to: Chleb Żytnio-Razowy-Mieszany oraz Chleb Baltonowski-zwykły mieszany.
Historia „Społem” PSS z Raciborza sięga roku 1945 roku. Firma oferuje nie tylko chleby różnego rodzaju, ale również wypieki innego typu (m.in. rogale, bułki) oraz szeroki wybór słodkich specjałów - ciast, ciasteczek, tortów, kostki piernikowej i kołaczy śląskich. Za ostatni z wymienionych wyrobów, raciborska spółdzielnia otrzymała w 2002 roku Śląski Znak Jakości.
Z myślą o diabetykach, alergikach i konsumentach z podwyższonym cholesterolem raciborski PSS przygotował ofertę specjalnych wypieków. „Społem” realizuje również zamówienia na ciasta i pieczywo na imprezy okolicznościowe.
Firmę tworzy 12 placówek handlowych branży spożywczej oraz 2 placówki branży przemysłowej.
Warto odnotować, że podczas XV audytu Loża Ekspertów pozytywnie oceniła także m.in. Jaja kurze z asortymentu mieszczącej się w Bukowie Fermy Drobiu Janiczek. Jaja otrzymały certyfikat „Doceń polskie”, przyznano im także tytuł TOP PRODUKT.
źródło: Doceń Polskie
Program „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Celem przedsięwzięcia jest wspieranie polskich producentów żywności poprzez promocję rodzimych wyrobów najwyższej jakości. Honorowym patronem przedsięwzięcia, od samego początku istnienia programu, jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.