Pierwszy dzień wiosny w gimnazjum nr 5 zdrowy i kolorowy [ZDJĘCIA]
Dzień Wiosny to wspaniała okazja, aby zacząć aktywnie spędzać czas. Aktywność wspomagana naturalnymi witaminami i minerałami oraz uśmiechem na co dzień to „recepta” na młodość i zdrowie.
Z okazji Dnia Wiosny uczniowie z Gimnazjum Nr 5 w Raciborzu przygotowali kampanię i poczęstunek owocowo-warzywny na II śniadanie dla pozostałych uczniów oraz dla odwiedzających szkołę gości ze szkół podstawowych i ich opiekunów.
Uczniowie i koordynatorki programu edukacyjnego przygotowały: pyszne polskie jabłka, marchewkowe szaleństwo, czyli „makaron z marchwi”, owocowe szaszłyki. Na dwóch wiosennie przystrojonych stoiskach uczniowie mogli dowiedzieć się o korzyściach płynących ze spożywania pięciu posiłków dziennie.
Uczennice gimnazjum nr 5 Wiktoria Mazurek, Magdalena Fabrowska i Natalia Szymura w nakryciach głowy z różnych stron świata zachęcały koleżanki, kolegów i przybyłych gości do konsumpcji zdrowej żywności. - Wszyscy ochoczo chrupali, ciągnęli marchewkowy makaron, zajadali się kolorowymi owocowymi szaszłykami. Wielu uczniów i gości przychodziło kilkakrotnie, aby spróbować wszystkich smakołyków. Nasza kampania trwała kilka godzin, a wszystko uwieczniał na filmie uczeń klasy II a Dawid Chmielorz - relacjonuje Grażyna Chudy, nauczycielka w G5.
Koordynatorkami akcji były: Jadwiga Brzezina i Róża Szramek.
źródło: G5 Racibórz, oprac. żet