Raciborzanie święcą pokarmy. To piękny zwyczaj [ZDJĘCIA]
Zapachu koszyczka wypełnionego święconką nie można porównać z żadnym innym... Wielkosobotnie święcenie pokarmów jest jednym z najbardziej powszechnych polskich zwyczajów.
Niegdyś święcenie pokarmów w Wielką Sobotę odbywało się na Śląsku jedynie w dworach szlacheckich. Zwyczaj upowszechnił się dopiero po II wojnie światowej, wraz z przybyciem mieszkańców z centralnej i wschodniej Polski.
Obecnie jest to jeden z najbardziej powszechnych polskich zwyczajów. Według badań CBOS, uczestniczy w nim 95% obywateli Polski. Pokarmy święci się również na Śląsku Cieszyńskim, w Słowacji, Bawarii oraz niektóych regionach Austrii.
W przeszłości ze święconką obchodzono całe domostwo (trzy razy, zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Celem tego zabiegu było odegnanie złych duchów. Obecnie jedynie nieliczni dochowują tej części starego zwyczaju.