Cukiernia-Piekarnia A. i A. Markiewka - Tradycja najlepiej smakuje
Sklepowe półki uginają się od asortymentu, ale "prawdziwych" przysmaków jest coraz mniej - nic dziwnego, do ich wyrobu potrzeba pasji i serca.
W piekarni i cukierni Anidy i Adama Markiewka wszelkie produkty wyrabiane są tradycyjnymi metodami, co doskonale korespondują ze specjalnością zakładu - wielokrotnie nagradzanym Sernikiem Raciborskim. W przeszłości podstawowym produktem używanym do jego wytworzenia była krajanka raciborska, jednak wraz z przejęciem raciborskiej mleczarni przez zagraniczny koncern dostęp do wyśmienitego twarogu został przerwany, a przyszłość Sernika Raciborskiego stanęła pod znakiem zapytania. Cukiernikom udało się jednak znaleźć dostawcę oferującego twaróg zbliżony jakością do dawnej krajanki. Chciałoby się powiedzieć: całe szczęście! Bo czym byłaby kulinarna mapa Raciborza bez Sernika Raciborskiego?
W upalne dni świetną alternatywą dla ciast staną się pyszne lody i sorbety - nowość w ofercie. Ich smak budzi wspomnienia z dzieciństwa. Jak to możliwe?
- Lody robimy tak jak czyniono to kiedyś - na świeżym, pełnotłustym mleku i śmietanie kremówce. Nie używamy produktów odchudzonych, nie dodajemy wody, nie przesadzamy z cukrem. Staramy się, żeby były smaczne, ale nie przesłodzone - mówi nam Joanna Markiewka, córka właścicieli.
Markiewkowie wiedzą, że nie samymi słodkościami człowiek żyje - dlatego w ich piekarni codziennie wre praca przy wypieku chleba... na liściu kapusty. Dlaczego kapusty? - Kiedyś chleb piekło się na liściu chrzanu, jednak liście chrzanu są dostępne tylko przez krótki okres roku, dlatego pomyśleliśmy, że można je zastąpić liśćmi kapusty. Eksperymentowali z tym nasi piekarze i wyszło bardzo dobrze - dodaje p. Joanna. Chlebowi na liściu kapusty również bliżej do tego, który piekły nasze babki i prababki.
Odrywamy kawałek skórki i kosztujemy. I wiemy już, że tak właśnie smakuje tradycja...
Zapraszamy do naszych sklepów w Raciborzu:
ul. Długa 4, Słowackiego 59c, Powstańców Śląskich 15
Tekst sponsorowany