Młodzież z Rybnika na Targach BAKEPOL w Lublinie
12 października troje uczestników Hufca Pracy w Rybniku, kształcących się w zawodach branży gastronomicznej, wraz z opiekunem Katarzyną Piełką wzięło udział w Targach Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego Bakepol organizowanych w Lublinie od 10 do 13 października 2015 r.
Podczas imprezy młodzież OHP wraz z przedstawicielką Rybnickiego Towarzystwa Oświaty Zdrowotnej (partner OHP) była odpowiedzialna za przygotowanie jednego z punktów niezwykle ciekawego programu Strefy Mistrza Branży – Manufaktury Smaku i Chleba. Roksana Zielińska, Żaneta Sosna i Michał Guźliński wraz z Anną Picho z RTOZ zaprezentowała zwiedzającym receptury przygotowania past na bazie bogatych w witaminy i mikroelementy składników pochodzenia roślinnego. Podczas pokazu kulinarnego pn. „WEGE smacznie, czyli kanapka w zdrowej odsłonie” młodzież wykonała trzy rodzaje past: wegański tatar z siemienia lnianego, zielony twarożek słonecznikowy i wegański paprykarz, a także kotleciki z płatków owsianych. Zdrowe i smaczne przekąski były następnie degustowane przez gości odwiedzających targi, którzy docenili ich walory smakowe, zdrowotne i estetyczne. Wszyscy chętni mogli również skorzystać z przygotowanych przez uczestników przepisów na samodzielne wykonanie potraw.
Udział w przedsięwzięciu wpisuje się w Ogólnopolski Program Aktywizacji Społeczno – Zawodowej Młodzieży OHP i był okazją do poznania najnowocześniejszego sprzętu, innowacyjnych technologii oraz zdobycia cennych doświadczeń. Uczestnicy spotkali się z wieloma specjalistami i osobistościami branży piekarsko – cukierniczej i gastronomicznej – m.in. dr Józefem Sadkiewiczem – naukowcem ze słynnej bydgoskiej Szkoły Piekarstwa prof. Kazimierza Sadkiewicza oraz Anną Kanią - redaktorem naczelnym interaktywnego portalu i magazynu „Mistrz Branży”, która wcześniej zaprosiła młodzież OHP do aktywnego udziału w strefie.
Tekst i zdjęcie – Radosław Bała Śląska WK OHP, 12-20 HP Rybnik