Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Śląska Jesień Kulinarna w wodzisławskim Ekonomiku

Potrawy „na jeden kęs” królowały podczas Śląskiej Jesieni Kulinarnej, zorganizowanej po raz piąty przez Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Mistrzami finger food okazali się reprezentanci Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach.

Śląska Jesień Kulinarna w wodzisławskim Ekonomiku

Śląska Jesień Kulinarna to ogólnopolski konkurs gastronomiczny od pięciu lat organizowany przez wodzisławski „Ekonomik”. Co roku przebiega pod innym hasłem przewodnim. Tematem tegorocznej edycji był Śląski Finger Food. Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem, bo wystartowało w nim aż 16 dwuosobowych drużyn. Zadaniem uczestników było przygotowanie potraw na tzw. „jeden kęs” utrzymanych w śląskim klimacie i przy wykorzystaniu trzech głównych produktów: śledzi, suszonych pomidorów oraz grillowanej papryki. Każde danie oprócz tego, że musiało być smaczne i atrakcyjne wizualnie, to jeszcze miało się zmieścić  w trzycentymetrowych pojemniczkach. -  Wybierając temat braliśmy pod uwagę różne produkty m.in. kaczkę lub królika. W końcu zdecydowaliśmy sią na finger food. Uważam, że był to dobry wybór bo to, co uczestnicy konkursu przygotowali w małych pojemniczkach, można nazwać arcydziełami sztuki kulinarnej - mówi Remigiusz Rączka, nauczyciel w ZSE, restaurator a zarazem najsłynniejszy śląski szef kuchni.

Poziom konkursu był bardzo wysoki. Jury, w którym zasiadali kucharze pracujący na co dzień w znanych restauracjach, pod przewodnictwem Mirosława Bobrowskiego, złotego mistrza Europy w carvingu (sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach), po dość długich obradach postanowiło przyznać trzy główne nagrody oraz dwa wyróżnienia. Uznanie komisji konkursowej i tym sam pierwsze miejsce oraz puchar starosty, który wręczył wicestarosta Leszek Bizoń zdobyła drużyna reprezentująca Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach,– Szymon Damijan i Karol Maślanka. Zaserwowali oni „tuszkę z królika z grillowaną cukinią i marynowaną papryką”, „krupniok z kyjzą i suszonymi pomidorami” oraz „harynki z tomatami, marynowaną papryką i cebulą”. Drugie miejsce zajął team z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach - Angelika Paulus i Krzysztof Firut. Trzecie miejsce przyznano drużynie z wodzisławskiego „Ekonomika” – Dominika Rupik i Kacper Luleczka.  Wyróżnienia trafiły do reprezentacji z gimnazjum w Marklowicach oraz z Zespołu Szkół Ekonomicznych. Tak laureaci, jak i wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody, które ufundowali liczni sponsorzy.

Ludzie

Remigiusz Rączka

Znany i lubiany kucharz, mistrz kuchni śląskiej.

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].