Uczniowie rybnickiego gastronomika laureatami Mistrzostw Młodych Kucharzy
Mariusz Jasiński i Zuzanna Sałbut z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Rybniku zajęli trzecie miejsce w zorganizowanym przez MAKRO Cash & Carry oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni konkursie "Mistrzostwa Młodych Kucharzy".
Danie, które zapewniło rybnickim kucharzom zaszczytne trzecie miejsce w „Mistrzostwach”, to pierś z kurczaka sous-vide w korzennych aromatach w duecie z bombką, czyli pulpecikiem smażonym z udka kurczaka, okraszone marynowanym burakiem oraz ziemniakami gotowanymi w emulsji maślanej. Na deser zwycięski duet zaproponował kruche ciastko z kremem typu lemon curt z imbirem i cynamonem, a do niego sos czekoladowy z chili.
W ramach finału konkursu dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania dania głównego oraz deseru z produktów, które otrzymali w formie tzw. „black box” (czarnego pudła) – jego skład uczestnicy konkursu poznają w chwili rozpoczęcia zawodów. Zadanie konkursowe polegało na ugotowaniu z otrzymanych składników 6 porcji dania głównego oraz deseru w czasie zaledwie półtorej godziny. Potrawy przygotowane przez uczestników konkursu oceniali członkowie międzynarodowego Jury, w którym zasiedli m.in. Siegfried Schaber, honorowy prezes WACS (World Association of Chefs), Paweł Oszczyk, szef kuchni restauracji La Rotisserie, odznaczony w 2014 roku laurem Prix du Chef de l'Avenir (Kucharz Przyszłości) przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Sama La Rotisserie została w tym samym roku wyróżniona dwiema czapkami przez inspektorów prestiżowego, żółtego przewodnika „Gault & Millau”. Członkiem jury był także Andrea Camastra z restauracji Senses, której inspektorzy żółtego przewodnika przyznali w zeszłym roku trzy czapki. Panom towarzyszył również Zenon Hołubowski – jeden z dwóch polskich szefów kuchni z certyfikatem Executive Chef World Association of Chefs.1 Prace jury koordynował Grzegorz Kazubski, szef kuchni MAKRO.
Jak co roku, tak i w tegorocznej edycji konkursu obradowało intensywnie Jury Dziennikarzy i Krytyków Kulinarnych, w którym zasiedli redaktorzy naczelni takich pism jak „Food Service”, „Magazyn Wino”, „Nowości Gastronomiczne”, „Poradnik Restauratora”, „Przegląd Gastronomiczny, „Kukbuk” czy stacji radiowej "Jemradio". Do jury dołączyła także Donata Paszkiewicz z ramienia MTP w Poznaniu, współodpowiedzialna za Kulinarny Puchar Polski. Prace tego składu sędziowskiego koordynował Jarosław Uściński, szef kuchni restauracji Moonsfera i prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Swoją główną nagrodę jurorzy przyznali laureatom drugiego miejsca konkursu. Wyróżnienie otrzymali Maciej Nowak i Mikołaj Sobiecki z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ulicy Majdańskiej w Warszawie.
- Celem „Mistrzostw Młodych Kucharzy”, zaadresowanych do uczniów szkół gastronomicznych, jest wspieranie polskiego sektora Horeca. Postrzegamy młodych kucharzy jako tę grupę, o której rozwój należy szczególnie zadbać. Nasz konkurs jest jedną z wielu inicjatyw na rzecz wzmocnienia partnerstwa pomiędzy MAKRO a sektorem Horeca. To, co nasza firma oferuje w ramach „Mistrzostw”, to profesjonalna przestrzeń, w której młode talenty kulinarne mają okazję sprawdzić swoje umiejętności, szeroka gama produktów, międzynarodowe jury gwarantujące wysoki obiektywizm oceny oraz, co najważniejsze, nagrody, które umożliwiają dalszy rozwój zawodowy na polskiej, a nawet europejskiej arenie kulinarnej – mówi Eric Poirier, prezes firmy MAKRO.
„Mistrzostwa Młodych Kucharzy” stanowią kontynuację ogólnopolskiego konkursu „Zgotuj Sobie Sukces“, od siedmiu lat organizowanego przez firmę MAKRO. Mistrzostwa skierowane są do uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Celem rywalizacji jest promocja młodych kucharzy oraz rozwój ich kompetencji. Tegoroczna edycja konkursu jest pierwszą promującą polskie produkty regionalne.
Patronat nad konkursem „Mistrzostwa Młodych Kucharzy” objęły: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Agencja Rynku Rolnego oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
źródło: MAKRO Cash & Carry