Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Gospodynie zdradziły, jak robi się trunki

W budynku GOKiR w Jankowicach, gdzie swoją siedzibę ma Koło Gospodyń Wiejskich nr 1, odbyło się kolejne w tym roku kulinarne spotkanie. Tym razem obiektem degustacji były jesienne przetwory i wypieki, a także rozgrzewające nalewki.

Gospodynie zdradziły, jak robi się trunki

Było to pierwsze spotkanie gospodyń od obchodów jubileuszu 70-lecia, które koło obchodziło z końcem września. Po uroczystościach koło wróciło do stałego rytmu. Gospodynie cyklicznie kilka razy do roku spotykają się na wspólnym gotowaniu, które zazwyczaj kończy się degustacją, na którą zapraszani są goście. Tak było i tym razem. Panie swoje gotowanie rozpoczęły już wczesnym popołudniem w swojej siedzibie w podziemiach budynku GOKiR w Jankowicach przy ul. Kościelnej. Jak mówią panie, ich pomieszczenia są „ciasne, ale własne” i coś w tym jest. Koło dysponuje kuchnią z wyposażeniem oraz salą z dużym stołem i krzesłami, gdzie odbywają się spotkania. Prawie za każdym razem we wspólnym gotowaniu pomaga i podpowiada członkiniom koła Jadwiga Gajewska z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Rybniku.

Wypieki i nalewki

Podczas ostatniego spotkania Jadwiga Gajewska opowiedziała m.in. o konieczności ograniczania cukrów i węglowodanów w codziennej diecie, a także o cukrowych zamiennikach. Wspólne gotowanie przyniosło oczywiście pyszne efekty. Na stole pojawiły się ciasto z jabłek i pigwy, leczo z cukinii i papryki, a także przetwory śliwkowe. Tradycyjnie już na jesiennym spotkaniu gospodynie podzieliły się także swoimi recepturami na wina i nalewki, które będą rozgrzewać przez całą zimę. Panie przyniosły ze sobą do degustacji nalewki z pigwy, malin oraz swojski adwokat. Pojawiło się także wyśmienite wino korzenne z ryżu i rodzynek.

Obiecane patelnie

W ostatnim spotkaniu uczestniczyli wójt Tomasz Pieczka oraz jego zastępca Henryk Mincer, a także zaprzyjaźnieni z kołem przedstawiciele rady dzielnicy Niedobczyce. Wójt obiecał gospodyniom zakup nowych patelni, by dalej mogły poszerzać swoje kulinarne horyzonty. – Łącznie przy dużym stole zgromadziło się ponad 20 osób. Podzieliliśmy się przepisami i recepturami. Mamy już w planach kolejne spotkania. Najbliższe związane będzie ze świętami Bożego Narodzenia – zapowiada Urszula Kasparek, przewodnicząca KGW Jankowice.

Szymon Kamczyk



Przepis na wino ryżowo-korzenne

Składniki:1 kg ryżu, 7 l wody, 3 kg cukru, 70g drożdży świeżych, 100g rodzynek, 30 goździków całych, 15 ziaren ziela angielskiego, 1 laska wanilii, sok z cytryny, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka imbiru, kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania: Cukier rozpuszczamy w wodzie, zachowując proporcję 1l wody na 3 kg cukru, po czym wlewamy utworzony syrop do balonu. Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody i również wlewamy do nastawu. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (ryż wsypujemy na surowo) i zatykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną na 6 tygodni. Po upływie podanego czasu, zlewamy wino do innego pojemnika w celu oddzielenia cieczy i jej klarowania. Przy zlewaniu warto użyć sitka z gazą, aby drobne składniki nie zanieczyściły wina. Przelane wino odstawiamy do klarowania na kolejne 8 tygodni, po których możemy cieszyć się doskonale przejrzystym, słodkim, białym wermutem.

 

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].