Kulinarne zmagania w "Gastronomiku". Zobacz, co przygotowali uczniowie
Wymyślne składniki, buchająca z garnków para, przyjemne dla ucha skwierczenie smażonych potraw i unosząca się nad wszystkim wspaniała woń przepysznych potraw - tak było podczas kolejnej edycji konkursu kulinarnego "Walentynkowego inspiracje".
Celem konkursu jest promowanie młodych pasjonatów sztuki kulinarnej oraz zachęcenie ich do doskonalnia swoich umiejętności. 24 uczestników konkursu od rana uwijało się w warsztatach gastronomicznych CKZiU Nr 1 przy Wileńskiej. Ich pracę oceniali profesjonalni szefowie kuchni. Trzy najlepsze drużyny przeszły do finału, który odbył się dzisiaj w Hotelu Racibor.
Zadanie finałowe polegało na przygotowaniu deseru nawiązującego do Walentynek - głównego motywu konkursu. Najlepszy deser przygotowała para Aleksandra Buczyńska i Dorota Przewosnik. Drugie miejsce zajęła para Wioleta Sładek oraz Mikołaj Nowicki (wiśniowa abrozja z kozim serem). Zuzanna Rychlik i Denis Heinrich zajęli trzecie miejsce (dama kier).