Robert Sowa gotował w wodzisławskim Ekonomiku
Znany z programów telewizyjnych i radiowych szef kuchni Robert Sowa przeprowadził warsztaty kulinarne dla uczniów klas gastronomicznych w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
Robert Sowa to mistrz kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce, znany szerokiej publiczności z programów telewizyjnych i audycji radiowych, autor książek, nauczyciel wielu znanych szefów kuchni, do niedawna właściciel słynnej restauracji „Sowa i Przyjaciele”. W poniedziałek 14 marca 2016 r. odwiedził on Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl., by przeprowadzić warsztaty kulinarne dla uczniów. W realizacji tego przedsięwzięcia pomogła firma „Prymat”, której Robert Sowa jest ambasadorem. Przy okazji uczniowie otrzymali nowe, ufundowane przez firmę, fartuchy, a szkoła wzbogaciła się o zestawy przypraw.
W trakcie warsztatów uczniowie nie tylko przygotowywali oryginalne dania (np. tatar z łososia podany na pumperniklu z emulsją z chrzanu wasabi, zupę hiszpańską z kiełbasą chorizo, warzywami i kolendrą oraz orientalną pierś z kaczki na makaronie ryżowym z kapustą pak choi, słodkim sosem sojowym i prażonymi ziarnami sezamu), ale mieli również okazję, by porozmawiać z gościem, poznając liczne tajniki dobrej kuchni. Robert Sowa zdradził też jakie aktualnie trendy kulinarne panują w gastronomii i na czym polega nowoczesna kuchnia regionalna w dobie kuchni fusion. Gość okazał się naprawdę wymagającym szefem, ale potrafiącym docenić starania młodych adeptów sztuki kulinarnej, a przy tym posiadającym ogromną wiedzę i poczucie humoru.
Oprócz warsztatów w „Ekonomiku” odbyły się eliminacje do konkursu „Kulinarny Talent 2017”, którego pomysłodawcą jest Robert Sowa. Zadaniem uczestników – uczniów klas drugich i trzecich technikum żywienia i usług gastronomicznych: Pauliny Matloch, Klaudii Kiełkowskiej, Tomasz Rzazonki, Dominiki Rupik i Kacpra Luleczko – było przygotowanie dwóch porcji dania głównego z wykorzystaniem obowiązkowych składników, takich jak cała kaczka, wątróbka drobiowa, topinambur, pomarańcze i zestaw przypraw. Na przygotowanie dania konkursowego przewidziano jedną godzinę. Obowiązkiem każdego uczestnika było wyluzowanie kaczki, a następnie przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem dowolnie wybranego przez siebie elementu.
Konkursową rywalizację wygrała Klaudia Kiełkowska, drugie miejsce zajął Kacper Luleczko, a trzecie – Paulina Matloch i Tomasz Rzazonka. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni, a zwyciężczyni dodatkowo otrzymała zaproszenie na finał dziewiątej edycji konkursu podczas XXI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 w Warszawie.
a ośmiorniczki też przygotowoł????