300 pierogów i gar bigosu, czyli Dzień Polski w Hiszpanii [ZDJĘCIA]
Technicy żywienia i usług gastronomicznych CKZiU nr 1 w Raciborzu, w czasie pobytu w Granadzie, zorganizowali Dzień Polskiej Kuchni.
Dobiegł już końca miesięczny staż zagraniczny techników żywienia i usług gastronomicznych, hotelarstwa, obsługi turystycznej oraz techników analityków w Granadzie w ramach projektu „Zagraniczne praktyki kluczem do sukcesu na rynku pracy” realizowanego w Centrum w ramach programu Erasmus+.
Jednym z elementów projektu oprócz realizacji programu praktyk jest wymiana doświadczeń kulturowych, poznanie historii, geografii i kultury kraju docelowego. Aby była to naprawdę obustronna wymiana uczniowie postanowili pokazać Hiszpanom jak piękna jest również Polska oraz jak wygląda i smakuje polska kuchnia.
Pod okiem opiekunów (Mirosławy Bajsarowicz-Placek i Aleksandry Wieczorek) przygotowali tradycyjne polskie potrawy wśród których znalazły się: pierogi, bigos, barszcz czerwony, polskie wędliny, kabanosy, pasty z twarożka raciborskiego oraz kolorowe koreczki.
- Przygotowania do całej imprezy rozpoczęliśmy już parę miesięcy wcześniej planując skrupulatnie czym możemy ugościć Hiszpanów i co im pokazać. - mówi Aleksandra Buczyńska
- Największym problemem były podstawowe produkty, dlatego część z nich jak kapustę kiszoną, suszone grzyby, ogórki kiszone, biały ser, twarożek wieźliśmy z Polski, gdyż istniała obawa, że tych produktów nie kupimy na południu Hiszpanii - dodaje Dorota Przewosnik.
Na obchody Dnia Polskiego zaproszono wszystkich pracowników Organizacji Partnerskiej w Granadzie – firmy Europroyectos: koordynatorów, kierowców, kucharki, a na czas imprezy stołówka siedziby Europroyectos zapłonęła biało-czerwonymi barwami.
Najpierw przedstawiono prezentację multimedialną przygotowaną przez uczennice technikum obsługi turystycznej, a następnie uczennice z technikum hotelarskiego przeprowadziły krótki quiz sprawdzający nowo nabytą wiedzę. Prezentacja była o pięknych, polskich miejscach jak Mazury, Tatry, Bieszczady, Wybrzeże…. Omówione zostały również wybrane miasta jak Warszawa, Kraków, Poznań czy Wrocław. Dziewczyny nie zapomniały również o Raciborzu i jego atrakcjach turystycznych. Wśród pytań konkursowych znalazły się: „W której części Polski znajduje się Śląsk?”, czy „Nad jaką rzeką leży Racibórz?”, „Z czego słynie Kraków?”. Oczywiście zarówno prezentacje jak i quiz uczennice przygotowały w języku angielskim.
Zaproszeni goście doskonale poradzili sobie w zmaganiach turniejowych.
W międzyczasie wszyscy zajadali się polskimi specjałami, rozmawiając i wymieniając doświadczenia o Polsce.
Międzynarodowy personel Europroyectos zgodnie stwierdził, że pomysł zorganizowania Dnia Polskiego był świetny, gdyż ani oni sami, ani Hiszpanie nie wiedzą zbyt dużo o Polsce. Z polskiej kuchni Czeszce Annie Pribylowej najbardziej smakowały pierogi, wędliny i kabanosy, Włoszce Agnese – bigos, a Belgijce Julien – twarożek ze szczypiorkiem. Natomiast kucharki zachwycały się polskim bigosem i barszczem. Powiedziały, że spróbują ugotować takie dania u siebie w domu.
Wieczór zakończył się podziękowaniami za wspólnie spędzone razem wspaniałe chwile i rozdaniem wszystkim uczestnikom certyfikatów potwierdzających odbycie miesięcznego stażu w Hiszpanii.
Koordynatorki projektu
Małgorzata Warwas i Iwona Niklewicz-Wróbel