Wakacje z dietetykiem: Czym jest BMI?
– BMI, czyli Body Mass Index, to jeden z najpopularniejszych wskaźników, dzięki któremu możemy dowiedzieć się, w jakim przedziale znajduje się nasza masa ciała i określić, czy mamy niedowagę, wagę prawidłową, nadwagę czy może otyłość – wyjaśnia Barbara Herok, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.
Jak się okazuje, indeks może również dostarczyć nam cennych informacji o ryzyku pojawienia się chorób, ściśle powiązanych z otyłością. – Prawdopodobieństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego czy zwyrodnienia stawów, rośnie proporcjonalnie do wskaźnika BMI. Norma mieści się w granicach od 18,5 do 24,9 kg/m2. Otyłość zaczyna się powyżej 30 kg/m2. Z kolei wartości poniżej 18,5 kg/m2 wiążą się z ryzykiem wystąpienia niedożywienia, niedoborów ważnych składników odżywczych, witamin i minerałów – informuje dietetyk Barbara Herok. Wskaźnik BMI obliczamy, dzieląc masę ciała w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. Następnie wynik odnosimy do wartości BMI. – Warto jednak pamiętać, że wynik nie jest miarodajny dla wszystkich grup ludzi. Osoby intensywnie trenujące, sportowcy, kobiety w ciąży czy osoby po 70 roku życia, ze względu na zachodzące w ich organizmach zmiany, posiadają inne kryteria i wskaźniki, na podstawie których określa się ich masę ciała. W przypadku dzieci, wynik BMI interpretuje się w oparciu o siatki centylowe, odpowiednio dostosowane do płci i wieku – tłumaczy ekspert z poradni Dietikon i dodaje, że mimo wszystko, żaden wzór nie zastąpi w pełni analizy składu ciała, którą można wykonać w gabinetach dietetycznych.