Świąteczne wypieki pierwszaków w pracowniach Gastronomika
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, grupa "Małych Mikołajów" odwiedziła gościnne progi pracowni gastronomicznych CKZiU nr 1 w Raciborzu. Dzieci z klasy Ia, ze Szkoły Podstawowej nr 18 w Raciborzu, wraz z wychowawczynią piekły i ozdabiały świąteczne ciasteczka. Chociaż do Świąt jeszcze kilka dni to pierwszaki już myślą o świątecznych wypiekach.
Pod czujnym okiem starszych koleżanek i kolegów – uczniów z klasy II (technik żywienia i usług gastronomicznych), każde dziecko mogło spróbować sił w trudnej i czasochłonnej sztuce dekoracji ciasteczek.
– Praca z takimi maluchami wymaga skupienia i uwagi, ale też daje mnóstwo satysfakcji – zgodnie twierdzą uczniowie i nauczyciele Centrum.
Najprzyjemniejszym momentem było wykrawanie ciasteczek przeróżnymi foremkami. Na blaszkach do pieczenia ciasta pojawiły się: gwiazdeczki, serduszka, choinki, księżyce, orzeszki, rogaliki. Gotowe ciasteczka wspólnymi siłami udekorowano lukrem, kolorową posypką, wiórkami. Kolorowe choinki, różowe gwiazdeczki, ule, orzeszki to efekt pracy małych cukierników. Podczas zajęć dzieciaki zabawiły się w świątecznych cukierników, nauczyły się bowiem piec i dekorować bożonarodzeniowe smakołyki.
Dla jednych był to kulinarny debiut, inni w pieczeniu ciast i ciasteczek mają już pewną wprawę. – W domu także pieczemy. I to nie tylko pierniczki – podkreślały uczennice z Ia.
Na finał każdy dostał swoje pudełko, ostrożnie spakował smakołyki i zabrał je do domu. Bo, jak podkreślały dzieciaki – ciasteczkami trzeba się podzielić z rodziną.
Irena Gotzmann/CKZiU nr 1