W Rybniku ruszył Jarmark Wielkanocny
Tegoroczny jarmark potrwa do 14 kwietnia.
Jarmark Wielkanocny na rybnickim Rynku powoli staje się tradycją. Tegoroczny potrawa do 14 kwietnia i jak zwykle gościmy na nim wystawców z całej Polski i z zagranicy. Stoiska wypełnione będą regionalnymi przysmakami, rękodziełem i ozdobami świątecznymi.
Są wielkanocne baby i mazurki, pierniki, ciasta, przysmaki litewskie, wędliny z dziczyzny, tradycyjne wędliny z Wielkopolski, węgierskie salami, miody z różnych regionów polski, sery holenderskie, sery górskie, przyprawy i bakalie, chałwa turecka i miody pitne. Ponadto koszyki wielkanocne, zające z siana, haftowane obrusy, stroiki świąteczne, zabawki i pisanki z drewna, palmy wielkanocne, bazie i świece z wosku pszczelego.
Dla tych, którzy zgłodnieją podczas świątecznych zakupów organizatorzy przygotowali pyszne alzackie podpłomyki, grzane piwo i wino. W każdy weekend pokazy rękodzieła ludowego - zdobienie palm i pisanek wielkanocnych prowadzone przez artystów ludowych z Beskidu Żywieckiego i z Opolszczyzny. Pokazy będą miały charakter otwarty, a wszyscy chętni będą mieli okazję zmierzyć się z technikami ludowymi, by wykonane przez siebie prace zabrać do domu.
Dla najmłodszych wielkanocna zagroda z żywymi zwierzętami oraz wielkie maskotki świąteczne. Dopełnieniem całości są ozdoby wykonane z siana przez artystę ludowego z Beskidu Niskiego Andrzeja Wrzecionko w postaci wielkiego barana i kury. (inf. UM Rybnik)
Program imprez w ramach Jarmarku:
1 kwietnia (sobota)
11.00-17.00 Warsztaty zdobienia palm wielkanocnych
2 kwietnia (niedziela)
11.00-17.00 Warsztaty zdobienia palm wielkanocnych
7 kwietnia (piątek)
11.00-17.00 Warsztaty zdobienia pisanek
10.00-18.00 Wielkanocna zagroda
8 kwietnia (sobota)
10.00-18.00 Wielkanocna zagroda
11.00-17.00 Warsztaty zdobienia pisanek
10.00-14.00 Pokaz kulinarny gotowania świątecznego żurku w ogromnym kotle opalanym drewnem
od 14.00 Poczęstunek dla mieszkańców
9 kwietnia (niedziela)
11.00-17.00 Konkursy i animacje
10.00-18.00 Wielkanocna zagroda!