Brak czasu na zdrowe jedzenie? Znamy rozwiązanie!
Praca i codzienne obowiązki bardzo często są tak pochłaniające, że zapominamy o tym, co w życiu najważniejsze, czyli o nas samych. Podstawą prawidłowego funkcjonowania każdego człowieka jest zdrowa, zbilansowana dieta, która dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. Brak czasu jest jej największym wrogiem – częste, mniejsze posiłki zastępujemy jednym dużym, jemy za późno, nieproporcjonalnie i często wybieramy przetworzone, łatwe w obróbce produkty. Czas z tym skończyć! Oto rozwiązanie idealne na brak czasu na zdrowe jedzenie.
Pięć posiłków dziennie, proporcjonalna ilość warzyw w diecie, niejedzenie po godzinie 18, czytanie etykiet, świeże zioła zamiast mieszanek i przede wszystkim mało a często – nawet obudzeni w środku nocy, jesteśmy w stanie wymienić podstawowe zasady zdrowego żywienia. Na co nam jednak taka wiedza, skoro nie potrafimy zrobić z niej użytku? Brak czasu zabija nawet największą determinację, by schudnąć, zbilansować czy urozmaicić dietę. Na szczęście, rozwiązanie tego problemu przyniosły nam już w latach 30. XX wieku amerykańskie matki. To dzięki nim, zapracowani ludzie na całym świecie, korzystają dziś ze sposobu zwanego „dietą pudełkową”.
Świeże, choć z pudełka
Pierwsza myśl związana z lunchboxami to moda i pogoń za trendami. Mówią i myślą tak ci, którzy jeszcze tego nie spróbowali. Dieta z dostawą do biura czy domu zdobywa coraz więcej zwolenników i to nie tylko dlatego, że tę metodę polecają nam celebryci, ale przede wszystkim ze względu na idealne wpisywanie się w dzisiejszy styl i tempo życia. A wszystko zaczęło się prawie 100 lat w Ameryce. Kobiety szukały rozwiązania, by ich dzieci jadły w szkole zdrowy i zbilansowany, a jednocześnie świeży posiłek. Torebki i papier zastąpiły aluminiowe pudełka. Posiłki zachowywały świeżość, a tym samym wszystkie wartości odżywcze, dzięki hermetycznemu zamknięciu.
Z czasem pudełka zaczęły zmieniać kształt, materiał z jakiego je wytwarzano, ale przede wszystkim środowisko, w jakim funkcjonowały. Lunchboxy opuściły szkolne ławki i poszły w świat, najpierw do amerykańskich korporacji, urzędów, uczelni, a później dotarły do innych krajów na świecie, w tym do Polski. Nie ma co ukrywać, że żyjemy coraz szybciej i pracujemy coraz więcej, odsuwając rzeczy przyziemne, w tym jedzenie, na dalszy plan. Na szczęście, wraz z modą na robienie kariery, przyszła ta na zdrowy styl życia i większą świadomość tego, co i jak jemy.
Uczymy się na błędach
- Pomijanie posiłków to najczęstszy błąd, jaki popełniamy w żywieniu. Do tego dochodzi niestosowanie się do określonych pór jedzenia, pośpiech i bylejakość jedzenia – przyznaje ekspert żywieniowy z Pure&Fresh Diet Catering. – Zapominanie lub pomijanie posiłków, a także długie odstępy pomiędzy nimi to najwięksi sprzymierzeńcy spowalniania przemiany materii i odkładania tkanki tłuszczowej. Nieregularne jedzenie sprzyja również wahaniom poziomu glukozy we krwi. To powoduje napady głodu, w czasie których bardzo często sięgamy po szybkie i wysokokaloryczne przekąski. Do dopiero początek problemów z nadwagą, od której już tylko krok do otyłości – wyjaśnia.
Łatwo powiedzieć, ale jak zatrzymać to błędne koło? Nie zrezygnujemy z pracy, ani nie będziemy po nocach przygotowywać posiłków. W takiej sytuacji lunchboxy okazują się rozwiązaniem idealnym. Catering dietetyczny to nie tylko jedzenie z dowozem do domu czy pracy, ale przede wszystkim różnorodność, odpowiednio dobrane proporcje, dokładnie wyliczona kaloryczność i co najważniejsze, wygoda. - Dieta pudełkowa to wygodna i zdrowa opcja dla zapracowanych. Menu opracowujemy na zamówienie dla każdego klienta indywidualnie – mówi ekspert z Pure&Fresh Diet Catering. - Posiłki przygotowywane są ze świeżych i naturalnych produktów, bo to gwarantuje zdrową i zbilansowaną dietę. Ważne jest również to, że lunchboxy zapewnią nam wszystkie posiłki w ciągu dnia, które dostarczane są bezpośrednio do klienta.
Dieta dopasowana na miarę
Wygodę stanowi również sposób zamawiania takiej diety. Za pośrednictwem strony internetowej możemy wybrać nie tylko program, a więc dietę odchudzającą, sportową lub optymalną, ale także kaloryczność. Specjaliści, którzy na co dzień zajmują się odżywianiem innych pomogą nam w doborze najlepszego dla nas sposobu żywienia. Uwzględnią również nasze preferencje, a co najważniejsze uwolnią od jeszcze jednego obowiązku, jakim jest przygotowywanie posiłków samodzielnie.
Autorem tekstu jest: Pure&Fresh Diet Catering proponuje nam diety o kaloryczności 1000, 1300, 1500, które obejmują zróżnicowane posiłki na cały dzień. Programy żywieniowe przygotowane są tak, by uzyskać smukłą sylwetkę i zapobiec największemu wrogowi odchudzania, czyli efektowi jo-jo. Najważniejsze jest jednak to, że dieta z dostawą do biura kosztuje już od 49,95 zł za dzień. Dieta pudełkowa to moda ponadczasowa, rozwiązanie idealne na brak czasu i nadmiar pracy, który już na stałe wpisał się w dzisiejszy styl życia. Postarajmy się więc, by świadomość żywieniowa i wygodne rozwiązania również znalazły w nim swoje miejsce.
Materiał zewnętrzny