Uczniowie z Raciborza o praktykach zawodowych we Włoszech
Od 29 września 2017 roku, 18 uczniów z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu odbywa miesięczne praktyki zawodowe w Barcellonie Pozzo di Gotto oraz w Milazzo na Sycylii w ramach dwuletniego projektu „Europejska wymiana doświadczeń szansą na nowoczesną szkołę zawodową” realizowanego w ramach Programu Erasmus+.
Uczniowie uczą się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik analityk i technik usług fryzjerskich w związku z czym miejscami ich praktyk są:
- restauracje: U FUNNU, Entoria l'osteria, Masterchef, Perdi Tempo oraz restauracja Hotelu George***,
- salony fryzjerskie: Carpe Diem, NOBILE ANTONELLA, Estetica Parrucchiere De Pasquale Venera,
- Instituto Tecnico Tecnologico „E. MAJORANA” di Milazzo.
Młodzież oprócz odbywania praktyk zagranicznych realizuje program kulturowy. Uczniowie byli w Palermo, Cefalú, Taorminie, w Parku Jalari znajdującym się w Górach Pelorytańskich oraz na Etnie. W Palermo mieli okazję spróbowania tradycyjnych sycylijskich potraw: panelle i cazzilli, arancini, sfincionello. W menu wieczornego aperitivo znalazły się natomiast takie sycylijskie specjały jak piadine i caponata. W kolejnych dniach uczestnicy projektu odwiedzą Capo di Milazzo, Syrakuzy i Noto.
W drugim tygodniu pobytu zapytaliśmy uczniów o wrażenia związane z odbywaniem praktyk zawodowych i poznawaniem nowego kraju.
Co najbardziej Cię zainteresowało/zdziwiło?
- Łatwość i perfekcja przyrządzania dań kuchni włoskiej oraz różnorodność i wyrazistość dań – mówi Paulina K.
- Najbardziej zdziwił mnie czas siesty, który trwa od 13.00 do 16.00. Wychodząc w tym czasie na spacer miasto jest jakby wymarłe – dodaje Paulina P.