Uczniowie z Raciborza o praktykach zawodowych we Włoszech
Od 29 września 2017 roku, 18 uczniów z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu odbywa miesięczne praktyki zawodowe w Barcellonie Pozzo di Gotto oraz w Milazzo na Sycylii w ramach dwuletniego projektu „Europejska wymiana doświadczeń szansą na nowoczesną szkołę zawodową” realizowanego w ramach Programu Erasmus+.
B: Która wycieczka najbardziej przypadła Ci do gustu?
- Najbardziej podobała mi się wycieczka na Etnę, było to dla mnie niezapomniane przeżycie – mówi Weronika. „Na szczycie jednego z wulkanów podziwialiśmy przepiękne widoki na góry i morze – dodaje Martina.
- Najbardziej podobała mi się wycieczka do malowniczej Taorminy, gdzie mogliśmy podziwiać wąskie a zarazem bogato zdobione uliczki, piękną roślinność oraz błękitne morze – mówi Paulina P.
C: Czy podoba Ci się Sycylia?
- Sycylia to wyspa pełna pięknych zakątków – mówi Beata T. Miasta, które odwiedzam, budzą mój podziw – dodaje.
- ... otaczają mnie tutaj ludzie, którzy są ciepli, rodzinni, zabawni, życzliwi... – mówi uśmiechnięta Anita.
- Sycylia podoba mi się nie tylko z uwagi na piękne okolice, ale również z powodu charakteru i osobowości Włochów – twierdzi Paulina P.
- Jak każdy kraj, Włochy mają swoje wady i zalety – mówi Martina. - Przechodząc przez ulicę trzeba bardzo uważać na nadjeżdżające samochody – dodaje. - ...ulice są zaśmiecone (...) wejście do autobusu bez przepychania graniczy z cudem – mówi Justyna.
D: Dlaczego zdecydowałaś/zdecydowałeś się odbywać praktyki zawodowe we Włoszech?
- Zdecydowałam się na praktyki zawodowe we Włoszech, ponieważ była to świetna okazja, żeby zobaczyć, jak wygląda praca w laboratorium w innym kraju, by zdobyć nowe doświadczenie – mówi Weronika.
- Ponieważ chciałam poznać kuchnię włoską, tutejsze tradycje i kulturę, ludzi, zwyczaje i sycylijskie przysmaki – mówi Paulina K.
E: Co robisz w miejscu praktyk? Jak wygląda Twój dzień w pracy?
- Przede wszystkim mogłam na własne oczy zobaczyć większość owoców morza i je przyrządzać – mówi Zuzia. - Nauczyłam się obierania krewetek i rozpoznawania różnych rodzajów ryb – dodaje Anita.
- ...przygotowujemy próbki do obserwacji pod mikroskopem i uczymy się obsługi zaawansowanego sprzętu, np. spektrofotometru lub chromatografu – mówi Martina.