Kobylskie kreple jubileuszowym daniem
Przed rocznicowym spotkaniem panie z KGW Kobyla zebrały się w GOK, aby wspólnie upiec 500 pączków na uroczystość 50-lecia istnienia kobiecej organizacji.
Warsztaty smażenia krepli, które są regionalnym produktem, odbyły się w ramach projektu „Łączenie pokoleń poprzez przekazywanie tradycji śląskich w gminie Kornowac” z Programu „Działaj Lokalnie”. Do udziału w tym kulinarnym przedsięwzięciu zaproszono młode pokolenie pań.
Przygotowaniem słodkich wypieków zajmowały się: Jadwiga Kabut (była przewodnicząca), Krystyna Rumpel (przewodnicząca), Maria Święty, Łucja Kolonko, Franciszka Kóska, Krystyna Masarczyk, Urszula Krawczyk, Krystyna Urbas, Jadwiga Wojas, Anna Pajdowska i Małgorzata Drzeniek (koordynator projektu). Nad całością czuwała dyrektor GOK Wiesława Bochynek oraz pracownice ośrodków kultury – Maria Łomnicka, Joanna Masarczyk i Aleksandra Pytlik.