Śniadanie jak marzenie. Tak zaczęli dzień w Budowlance
8 listopada w Zespole Szkół Technicznych w Wodzisławiu odbył się "Dzień zdrowego śniadania". Celem akcji była promocja zdrowego żywienia. Organizatorzy przedsięwzięcia chcieli pokazać, jak bardzo łatwo jest przygotować zdrowe śniadanie w czasach dominacji fast foodów i cieszyć się przy okazji dobrym samopoczuciem.
Pomysłodawczynię "Dnia zdrowego śniadania", Kingę Węglarz, zainspirowały słowa prof. Haliny Weker na temat istotnej roli śniadania: „Pierwsze śniadanie jest bardzo ważne, ponieważ po przespanej nocy poziom glukozy we krwi spada, a jeśli nie zjemy porannego posiłku może się on dodatkowo obniżyć. Upośledza to funkcje komórek całego organizmu, a szczególnie komórek nerwowych mózgu, co wpływa niekorzystnie na procesy poznawcze, w tym na tempo przypominania sobie zdobytych wiadomości” .
Właściwie skomponowane śniadanie zmniejsza ryzyko nadwagi, otwiera umysł, mobilizuje do pracy podczas lekcji. Należy jednak pamiętać, że jego produkty powinny być są odpowiedniej jakości i wartości odżywczej.
Na stoisku zostały przedstawione różnorodne propozycje zdrowych i smacznych przekąsek, napojów i dań. Uczniowie oraz pracownicy szkoły chętnie degustowali różnego rodzaju smakołyki i czerpali z nich inspiracje.
Organizatorami akcji byli: rada rodziców, która sfinansowała zakup zdrowej żywności, uczennice klas II a i IV a oraz nauczyciele: Kinga Węglarz, Katarzyna Połomska oraz Anna Rynkiewicz-Ryszka.