Aromatycznie, smacznie i przyjemnie - warsztaty wędzenia w Krzanowicach
W piątkowy wieczór zakończyły się dwudniowe zmagania uczestników warsztatów wędzenia. 2 dni, 20 uczestników i około 30 kilogramów przetworzonego mięsa.
W warsztatach wzięło udział pięć czteroosobowych drużyn i każda z nich własnoręcznie przygotowała wędliny z szynkowaru, kiełbasę parzoną oraz kiełbasę przeznaczoną do wędzenia. Dodatkowo uczestnicy doprawili sery, które również uwędzono. Warsztaty prowadził Michał Nowak oraz Adam Nizio, przedstawiciele raciborskiej firmy Sekwens. Osoby biorące udział w warsztatach miały okazję zapoznać się z tajnikami procesu wędzenia, zasadami doboru przypraw i dodatków a przede wszystkim - własnoręcznie wszystko przygotować. Aby podkręcić ducha rywalizacji zaproszono gości, którzy po degustacji wszystkich wyrobów poszczególnych drużyn wyłonili zwycięski team, który ich zdaniem przygotował najsmaczniejsze wyroby. Jury w składzie: Joanna Stroka - przewodnicząca Koła Gospodyń "Morawianki" z Krzanowic, Joachim Marcziński - właściciel "Zagrody na pograniczu", producent serów i innych przetworów z mleka koziego oraz Mateusz Michna - szef kuchni Restauracji i hotelu "Zamek" w Chałupkach zdecydowali, że najlepsze wyroby przygotowały panie z Klubu "Las Ideas". W nagrodę panie otrzymały upominki w postaci kompletów przypraw.
Impreza miała charakter otwarty i każdy z biernych uczestników warsztatów również mógł skosztować wyrobów przygotowanych przez uczestników.
/DK Borucin/