Czy kuchnia śląska może być wegetariańska? Udowodnili, że tak!
We wtorek (20 lutego) w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. odbył się powiatowy konkurs gastronomiczny „Danie wegetariańskie w śląskiej aranżacji”.
Temat konkursu miał na celu połączenie trendów światowej gastronomii (wegetarianizm) z elementami tradycji regionalnych (składniki i smaki Górnego Śląska). Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach jubileuszu 50-lecia wodzisławskiego Ekonomika. Wpisało się również w dwudziestolecie powiatu.
W konkursie wzięło udział dziesięć dwuosobowych drużyn z Ekonomika oraz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Rydułtowach. Wykonane przez młodzież wegetariańskie dania oceniało profesjonalne jury, składające się z szefów restauracji Browar Rynek w Raciborzu oraz Trattoria Włoskie Klimaty w Wodzisławiu Śląskim.
Zwycięzcami zostali:
- I miejsce – Kacper Luleczko i Damian Firut z ZSE w Wodzisławiu Śl.
- II miejsce – Dawid Franiczek i Nikola Glenc z ZSP w Rydułtowach
- III miejsce – Klaudia Szubert i Klaudia Reguła z ZSE w Wodzisławiu Śl.
Wyróżnienie za kompozycję śląskich smaków otrzymali Sebastian Kucharzewski i Aleksandra Fiuk. W opinii szefa kuchni Damiana Nielaby przygotowane przez nich danie smakowało jak u babci.