Gastronomowie z wodzisławskiego Ekonomika najlepsi
Kolejny raz uczniowie szkoły wzięli udział w ogólnopolskim konkursie Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych. W eliminacjach do rywalizacji wystartowały dwie ekipy: Patrycja Mandera i Łukasz Skowron z kl. II TG i stworzony na tą okazję międzyklasowy duet Klaudia Kiełkowska z kl. IV a TG i Kacper Luleczko z kl. IV b TG.
Główny konkurs miał miejsce 12 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, w ramach wydarzenia Gastrosilesia. Do tej części rywalizacji dostali się Klaudia z Kacprem, uzyskując już tytuł finalistów. Oprócz nich zaproszenie szefów kuchni otrzymały następujące drużyny: ZSGiH Bielsko-Biała, ZSG-H Bytom, ZSGU Chorzów, ZSG-H Iwonicz-Zdrój, ZS nr 1 Kędzierzyn-Koźle, ZSG Łódź, ZSG Rzeszów, CKZiU Sosnowiec, ZS nr 7 Tychy, ZSiP Zawiercie, ZSEG Żywiec.
Celem konkursu KPŚSzG było:
– zintegrowanie środowiska kulinarnego we wspólnych działaniach na rzecz rozwoju młodych talentów kulinarnych,
– wyłonienie najlepszych uczniów szkół gastronomicznych,
– wymiana informacji i doświadczeń między uczestnikami,
– promocja tradycyjnej kuchni śląskiej oraz jej nowoczesnej odsłony.
W Katowicach każda ekipa miała do dyspozycji jednakowe stanowisko konkursowe, zaplecze kuchenne oraz spiżarnię, a także skrzynie, w których znajdował się obowiązkowy składnik do wykorzystania w daniu głównym. W magazynie można było znaleźć produkty spożywcze nawiązujące do tradycji kuchni śląskiej oraz surowce sezonowe.
Każdy zespół miał za zadanie przygotować 7 porcji dania głównego i zaserwować je na konkursowych talerzach. Następnie kapitan zespołu prezentował danie swojej ekipy przed jury. W czasie pracy na stanowiskach konkursowych obecni byli asystenci techniczni, którzy odpowiadali za wydawanie produktów ze spiżarni, rozplombowanie „black boxów”, kontrolowanie czasu oraz pomoc w obsłudze sprzętu. Z kolei profesjonalne jury, składające się z szefów kuchni oceniało pracę na stanowisku oraz dania konkursowe. Klaudia z Kacprem przygotowali 7 porcji roladki z kurczaka z wątróbką drobiową i żurawiną, pulpetów w ziołowej kruszonce, aromatyzowanych kminkiem, czerwonych marchewek, glazurowanych w miodzie gryczanym warzyw korzeniowych, puree z kiszonej czerwonej kapusty z borowikami i śliwką suszoną. Na talerzach znalazła się też kasza gryczana prażona wraz z sosem śmietanowym, dekoracja w postaci tiulu i ziół. Na przygotowanie dań uczniowie mieli 90 minut. Nasza drużyna tak dobrze poradziła sobie z tematem, że pracę zakończyła 15 minut przed czasem.
Cała plejada znakomitych, polskich szefów kuchni oceniała praktycznie każdy element aktywności konkursowiczów: od przygotowania stanowiska pracy, poprzez zawartości śmietników, komunikację, podział obowiązków, techniki, na smaku, ułożeniu na talerzu, prezentacji dania kończąc. Opis przed komisją potrawy pozostawiono Klaudii, która posługując się śląską gwarą w sposób obrazowy i rzeczowy zaprezentowała to, co było na talerzu. Wzbudziło to aplauz jednych, a uśmiech na twarzy innych kucharzy (szczególnie tych, nie mających pojęcia o czym mówi).
Decyzją jury, drużyna z Ekonomika zajęła w konkursie I miejsce! Wraz z tym wyróżnieniem otrzymała kryształowa statuetkę, całą gamę bardzo wartościowych nagród, a wśród nich kupon na 1000 zł na przyprawy firmy Prymat oraz drugi na 3000 zł do wykorzystania przez szkołę w firmie głównego organizatora firmy Weindich Sp. J.
Drużyna była szczególnie chwalona za stronę techniczną działania, przygotowanie miejsca pracy, porządek i doskonałą komunikację. Również dobrze przemyślana potrawa, różnorodność technik kulinarnych, smak i dobór surowców złożyły się na tak wysoki wynik w ocenie ich pracy.
Uczniów do konkursu przygotowała nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Judyta Lamża przy merytorycznym i życzliwym wsparciu Maćka Mrozka – naszego absolwenta.
Judyta Lamża