Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Gastronomowie z wodzisławskiego Ekonomika najlepsi

Kolejny raz uczniowie szkoły wzięli udział w ogólnopolskim konkursie Kulinarny Puchar Śląska Szkół Gastronomicznych. W eliminacjach do rywalizacji wystartowały dwie ekipy: Patrycja Mandera i Łukasz Skowron z kl. II TG i stworzony na tą okazję międzyklasowy duet Klaudia Kiełkowska z kl. IV a TG i Kacper Luleczko z kl. IV b TG.

Gastronomowie z wodzisławskiego Ekonomika najlepsi

Główny konkurs miał miejsce 12 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, w ramach wydarzenia Gastrosilesia. Do tej części rywalizacji dostali się Klaudia z Kacprem, uzyskując już tytuł finalistów. Oprócz nich zaproszenie szefów kuchni otrzymały następujące drużyny: ZSGiH Bielsko-Biała, ZSG-H Bytom, ZSGU Chorzów, ZSG-H Iwonicz-Zdrój, ZS nr 1 Kędzierzyn-Koźle, ZSG Łódź, ZSG Rzeszów, CKZiU Sosnowiec, ZS nr 7 Tychy, ZSiP Zawiercie, ZSEG Żywiec.

Celem konkursu KPŚSzG było:

– zintegrowanie środowiska kulinarnego we wspólnych działaniach na rzecz rozwoju młodych talentów kulinarnych,

– wyłonienie najlepszych uczniów szkół gastronomicznych,

– wymiana informacji i doświadczeń między uczestnikami,

– promocja tradycyjnej kuchni śląskiej oraz jej nowoczesnej odsłony.

W Katowicach każda ekipa miała do dyspozycji jednakowe stanowisko konkursowe, zaplecze kuchenne oraz spiżarnię, a także skrzynie, w których znajdował się obowiązkowy składnik do wykorzystania w daniu głównym. W magazynie można było znaleźć produkty spożywcze nawiązujące do tradycji kuchni śląskiej oraz surowce sezonowe.

Każdy zespół miał za zadanie przygotować 7 porcji dania głównego i zaserwować je na konkursowych talerzach. Następnie kapitan zespołu prezentował danie swojej ekipy przed jury. W czasie pracy na stanowiskach konkursowych obecni byli asystenci techniczni, którzy odpowiadali za wydawanie produktów ze spiżarni, rozplombowanie „black boxów”, kontrolowanie czasu oraz pomoc w obsłudze sprzętu. Z kolei profesjonalne jury, składające się z szefów kuchni oceniało pracę na stanowisku oraz dania konkursowe. Klaudia z Kacprem przygotowali 7 porcji roladki z kurczaka z wątróbką drobiową i żurawiną, pulpetów w ziołowej kruszonce, aromatyzowanych kminkiem, czerwonych marchewek, glazurowanych w miodzie gryczanym warzyw korzeniowych, puree z kiszonej czerwonej kapusty z borowikami i śliwką suszoną. Na talerzach znalazła się też kasza gryczana prażona wraz z sosem śmietanowym, dekoracja w postaci tiulu i ziół. Na przygotowanie dań uczniowie mieli 90 minut. Nasza drużyna tak dobrze poradziła sobie z tematem, że pracę zakończyła 15 minut przed czasem.

Cała plejada znakomitych, polskich szefów kuchni oceniała praktycznie każdy element aktywności konkursowiczów: od przygotowania stanowiska pracy, poprzez zawartości śmietników, komunikację, podział obowiązków, techniki, na smaku, ułożeniu na talerzu, prezentacji dania kończąc. Opis przed komisją potrawy pozostawiono Klaudii, która posługując się śląską gwarą w sposób obrazowy i rzeczowy zaprezentowała to, co było na talerzu. Wzbudziło to aplauz jednych, a uśmiech na twarzy innych kucharzy (szczególnie tych, nie mających pojęcia o czym mówi).

Decyzją jury, drużyna z Ekonomika zajęła w konkursie I miejsce! Wraz z tym wyróżnieniem otrzymała kryształowa statuetkę, całą gamę bardzo wartościowych nagród, a wśród nich kupon na 1000 zł na przyprawy firmy Prymat oraz drugi na 3000 zł do wykorzystania przez szkołę w firmie głównego organizatora firmy Weindich Sp. J.

Drużyna była szczególnie chwalona za stronę techniczną działania, przygotowanie miejsca pracy, porządek i doskonałą komunikację. Również dobrze przemyślana potrawa, różnorodność technik kulinarnych, smak i dobór surowców złożyły się na tak wysoki wynik w ocenie ich pracy.

Uczniów do konkursu przygotowała nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Judyta Lamża przy merytorycznym i życzliwym wsparciu Maćka Mrozka – naszego absolwenta.

Judyta Lamża

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].