Złoto, srebro i 3 x brąz dla Ekonomika
Wyjazd na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Gastro Kromĕřiž Cup 2018 do Czech zakończył się ogromnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego.
Do rywalizacji finałowej konkursu Gastro Kromĕřiž Cup 2018 stanęło 97 reprezentantów w 6 kategoriach – Kucharz Junior, Kucharz Senior, Cukiernik Junior, Cukiernik Senior, Barista i Sommelier. W konkursie uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji, Włoch, Portugalii i Polski.
W tym roku szkolę z sukcesem reprezentowali w kategorii kucharz-junior Patrycja Mandera oraz Łukasz Skowron z klasy II zdobywając brązowe medale.
Młody mistrz kulinarny, Kacper Luleczko z klasy IV technikum gastronomicznego, do swojej kolekcji medali dołączył upragnione Złoto rywalizując z szefami kuchni oraz Puchar Mistrzostw za 3 miejsce.
Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego łącznie z dekoracją składającego się z 4 porcji wykorzystując karkówkę w dwóch różnych obróbkach termicznych. Każde danie musiało zawierać dodatki skrobiowe, witaminowe, sos, dekoracje i dwa elementy mięsne. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej oprócz mycia i ważenia, a każdy uczestnik musiał wykorzystać do obróbki piec konwekcyjno-parowy, hold-o-mat, most grzewczy dostarczone przez głównego sponsora.
Na tym sukcesy naszej szkoły się nie zakończyły. Po raz pierwszy wodzisławski Ekonomik wystartował w kategorii Cukiernik Junior, gdzie dwie uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych rywalizowały w pieczeniu i dekoracji „Cup Cakes” o tematyce „Tak mija czas”. Zadanie konkursowe polegało na wypieku 6 sztuk muffin w ciągu 25 minut wraz z nadzieniem, a następnie sporządzenie kremu i dekoracji w obowiązującym temacie, gdzie również do dyspozycji uczniowie mieli tylko 25 minut. Korzystać mogli z pieca cukierniczego Retigo, lodówki, robotów kuchennych i swoich przyborów cukierniczych.
Karolina Waler zdobyła Brązowy Medal za wykonanie smakowitych waniliowych muffin z nadzieniem z czekolady kawowej i kremu kawowego wraz z dekoracją w tematyce „Ognistych Zegarów”.
Beata Glinka otrzymała Srebrny Medal za podanie czekoladowych muffin z nadzieniem kokosowym i kremem koniakowym, dekorując je „Ewolucją” kwiatową marcepanowych goździków.
Młodzi medaliści zostali przygotowani przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Krzysztofa Zielonkę.
Wyjazd był też okazją do obserwacji technologii sporządzania i serwisu kawy przez baristów oraz prezentacji i podawania win przez sommelierów w obecności konsumentów. Ponadto można było zobaczyć zmagania cukierników seniorów i ich rezultaty pracy – ozdobne torty w tematyce „Tak mija czas”
Młodzież miała okazję zwiedzić szkołę i miasto, szkolną stadninę koni klas technikum i szkoły zawodowej hodowca koni i jeździec, ogrody zamkowe wraz z mini zoo, zabytkowy rynek.
Autor: Krzysztof Zielonka