Dziewczęta z technikum w Rydułtowach perfekcyjnie nakryły do stołu
10 kwietnia odbyła się II edycja powiatowego konkursu kelnerskiego "Wiosenny stół pięknie nakryty" organizowanego przez Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. we współpracy z Powiatowym Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli.
Patronat nad konkursem objął Dom Gościny „Jordan” w Wodzisławiu Śl. W sali restauracyjnej uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach zaprezentowały swoje umiejętności zawodowe oraz wykazały się wyjątkową kreatywnością.
Zadanie konkursowe obejmowało nakrycie i dekorację stołu zgodnie z tematem oraz sztuką kelnerską, a także właściwy dobór zastawy do zaplanowanego menu. W tym roku dodatkowym wyzwaniem było wykonanie wylosowanego przez zespół konkursowy zadania praktycznego. W trakcie jego realizacji jury oceniało, czy uczestnicy konkursu stosują ogólne zasady przygotowania nakrycia.
Zwracano uwagę na kolejność nakrywania oraz właściwe ułożenie sztućców, ustawienie szkła, ułożenie serwety dla gościa, ustawienie talerzyka do pieczywa, dekoracji, menaży z przyprawami oraz stołowych kart menu. Ocenie podlegał też kierunek poruszania się kelnera wokół nakrywanego stołu i wykonywanie czynności z właściwej strony. Ta finałowa konkurencja przesądziła o ostatecznych wynikach rywalizacji.
Pierwsze miejsce zajęły uczennice klasy trzeciej kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych – Paulina Firut i Jessica Ryszka. Zwyciężczynie przygotowały dla dwojga gości nakrycie do menu złożonego z trzech dań (zupy, dania głównego i deseru). Ich koleżanki z tej samej klasy - Roksana Łabiuk oraz Natalia Norek - podając herbatę w dzbanuszku dla jednego gościa wywalczyły miejsce trzecie.
Osiągnięte sukcesy z pewnością zainspirują finalistki powiatowego konkursu do dalszego rozwijania pasji i doskonalenia umiejętności zawodowych.
Iwona Wrożyna
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach