Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Bezpieczne grzybobranie. Nie zapomnij o tych zasadach

Grzybobranie to popularna forma spędzania wolnego czasu. Zarówno walory zapachowe, jak i smakowe sprawiają, że grzyby są chętnie spożywane przez ludzi. - Należy pamiętać, że w naszych lasach występują nie tylko grzyby jadalne, ale także niejadalne, a nawet trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych – apeluje Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Raciborzu.

Bezpieczne grzybobranie. Nie zapomnij o tych zasadach

Zbiór podstawowych zasad bezpiecznego grzybobrania

  • zbieraj tylko gatunki grzybów dobrze znanych;
  • zbieraj tylko grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode i przejrzałe mogą być przyczyną tragicznych pomyłek;
  • nie niszcz żadnych grzybów, nawet trujących, ponieważ są one potrzebne w leśnym ekosystemie;
  • jako początkujący grzybiarz zbieraj wyłącznie grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących;
  • unikaj błędnych metod mających na celu wykrycie grzybów trujących – zabarwienie cebuli na ciemno, ciemnienie srebrnej łyżeczki czy gorzki smak;
  • zbieraj grzyby wyłącznie do koszyków lub pojemników, które przepuszczają powietrze. Reklamówki foliowe powodują zaparzenie grzybów, a także przyspieszają ich psucie;
  • nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu czy w okolicach skupisk odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie.

ABC przyrządzania i spożywania potraw z grzybów

  • grzybów nie należy podawać małym dzieciom, ludziom starszym i cierpiącym na choroby układu pokarmowego, ponieważ są potrawą ciężko strawną;
  • potrawy z grzybów należy spożywać bezpośrednio po sporządzeniu;
  • potrawy z grzybów łatwo się psują i szybko powstają w nich trujące substancje, dlatego nie wolno ich przechowywać nawet w lodówce;
  • jeżeli po spożyciu grzybów masz nudności, bóle brzucha, biegunkę, skurcze mięśni, podwyższoną temperaturę niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza;
  • pamiętaj, że w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.

źródło: PSSE Racibórz, opr. (d).

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].