Bezpieczne grzybobranie. Nie zapomnij o tych zasadach
Grzybobranie to popularna forma spędzania wolnego czasu. Zarówno walory zapachowe, jak i smakowe sprawiają, że grzyby są chętnie spożywane przez ludzi. - Należy pamiętać, że w naszych lasach występują nie tylko grzyby jadalne, ale także niejadalne, a nawet trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych – apeluje Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Raciborzu.
Zbiór podstawowych zasad bezpiecznego grzybobrania
- zbieraj tylko gatunki grzybów dobrze znanych;
- zbieraj tylko grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode i przejrzałe mogą być przyczyną tragicznych pomyłek;
- nie niszcz żadnych grzybów, nawet trujących, ponieważ są one potrzebne w leśnym ekosystemie;
- jako początkujący grzybiarz zbieraj wyłącznie grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących;
- unikaj błędnych metod mających na celu wykrycie grzybów trujących – zabarwienie cebuli na ciemno, ciemnienie srebrnej łyżeczki czy gorzki smak;
- zbieraj grzyby wyłącznie do koszyków lub pojemników, które przepuszczają powietrze. Reklamówki foliowe powodują zaparzenie grzybów, a także przyspieszają ich psucie;
- nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu czy w okolicach skupisk odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie.
ABC przyrządzania i spożywania potraw z grzybów
- grzybów nie należy podawać małym dzieciom, ludziom starszym i cierpiącym na choroby układu pokarmowego, ponieważ są potrawą ciężko strawną;
- potrawy z grzybów należy spożywać bezpośrednio po sporządzeniu;
- potrawy z grzybów łatwo się psują i szybko powstają w nich trujące substancje, dlatego nie wolno ich przechowywać nawet w lodówce;
- jeżeli po spożyciu grzybów masz nudności, bóle brzucha, biegunkę, skurcze mięśni, podwyższoną temperaturę niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza;
- pamiętaj, że w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.
źródło: PSSE Racibórz, opr. (d).