Kuchnia na medal. Wodzisławski Ekonomik świętuje
Srebro i brąz dla reprezentantów wodzisławskiego Ekonomika na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Czechach.
Wszelkie konkursy gastronomiczne od dawna cieszą się niesłabnąca popularnością, wzbudzając zainteresowanie zarówno ekspertów gotowania, jak i laików, stroniących od kulinarnych wyzwań. Ich popularności należy szukać w smaku, estetyce oraz samym procesie twórczym. Nie inaczej było w Ołomuńcu…
Wyjazd 5 października 2018 roku na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Olima Cup 2018 do Ołomuńca w Czechach zakończył się kolejnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego. W finale konkursu uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji, Węgier, Serbii i Polski.
W tym roku szkołę z powodzeniem reprezentowali w kategorii junior-kucharz uczniowie klasy trzeciej Technikum nr 2, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Łukasz Skowron oraz Karolina Bogocz, zdobywając srebrny i brązowy medal. Do konkursu przygotował ich nauczyciel przedmiotów gastronomicznych Krzysztof Zielonka.
To kolejny wielki sukces naszych młodych kucharzy na tym konkursie, w ubiegłym roku Łukasz zdobył Brązowy Medal, a w 2014 r. Ekonomik zdobył Złoty Medal w kategorii „Mistrz i uczeń gotują razem”, gdzie do zmagań konkursowych stanął nauczyciel Krzysztof Zielonka i uczennica Iwona Kopiec, pokonując wszystkie zespoły szefów kuchni i uczniów.
Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 60 minut dania głównego wraz z jego dekoracją. Danie powinno było składać się z pięciu porcji. Uczestnicy zmagań zobligowani zostali do wykorzystania suma afrykańskiego oraz masła klarowanego, śmietany i jednego nieznanego składnika, losowanego na 30 min przed finałowym startem z „Black boxu”. Dodatkową trudnością okazała się zmiana w regulaminie konkursu – uczestnicy otrzymali całego dużego suma i samodzielnie musieli przeprowadzić obróbkę dzielenia ryby i jej filetowania przed publicznością i Jury.
Srebrny medalista Łukasz podał jury danie z suma, boczku, czosnku, puree ziemniaczanego, buraka, dyni, sosu piernikowo-śliwkowego oraz groszku. Dodatkowo za rewelacyjną pracę z nożem przy filetowaniu ryby otrzymał maksymalną ilość punktów. Karolina z kolei zainspirowała szefów kuchni jesienną paletą barw i smaków w daniu z suma, spaghetti warzywnego, fondanta ziemniaczanego, beurre blanc, kaparów i dyni.