Zakład Ernestyna Janety Liderem Jakości
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyna Janety zdobył prestiżową nagrodę w konkursie "Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym Jesień 2018". To już kolejne uznanie, które na przestrzeni lat trafiło do lubomskiego zakładu.
Była to jubileuszowa 50. edycja konkursu, oceniane były m.in. wędzonki, kiełbasy, wędliny surowe i dojrzewające. Swoich sił próbowało 49 zakładów mięsnych i drobiarskich z całej Polski. Łącznie zgłoszono 178 produktów. Ocenił je zespół technologów, profesorów, przedstawicieli ministerstwa rolnictwa, stowarzyszeń konsumenckich oraz pracowników Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie.
– Zgłosiliśmy swoje cztery produkty: szynkę wołową dojrzewającą, kiełbasę szefa, szynkę włoską dojrzewającą i schab dojrzewający – mówi nam główny technolog zakładu Marian Smyczek. Produkty wystawione przez zakład z Lubomi zostały ocenione bardzo wysoko przez jury konkursu. Przy ocenie, a była ona dwuetapowa, sprawdzano, czy produkt jest zgodny z deklarowaną normą, a zarazem czy jego wykonanie odbywało się przy dobrej technologii produkcyjnej. Pod uwagę brany był również smak produktu i wygląd.
Uroczysta gala, podczas której Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyna Janety odebrał nagrody, odbyła się w czwartek 29 listopada w Domu Technika NOT w Warszawie. Podczas wydarzenia do lubomskiego zakładu trafił też tytuł Lidera Jakości. – Dzięki temu możemy wykazać, że nasze produkty wiążą się z wysoką jakością – zauważa M. Smyczek.
Konkurs co roku ma dwie odsłony; organizowany jest wiosną oraz jesienią. Całość odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zakład z Lubomi uczestniczy w nim już 15 lat, wszystkie zgłoszone produkty zyskały wysoką ocenę. Pracownicy Ernestyna Janety nie spoczywają jednak na laurach i zamierzają wystartować w kolejnych edycjach konkursu.
(mad)
Pracowalem z Panem Janeta w Zakladach Miesnych w Raciborzu to nalezal do najlepszy fachowcow w zakladzie
I znowu Ernestyn Gratulacje