Wielkie gotowanie w deszczu. Przygotowują bigos [ZDJĘCIA]
Rankiem na raciborskim rynku rozpoczęło się wielkie gotowanie. Kucharze przygotowują 3000 porcji świątecznej potrawy.
Kiedy zmierzamy w stronę raciborskiego rynku czuć unoszący się aromat gotowanej potrawy, kiedy podejdziemy bliżej, widzimy już ogromny garnek. Gotuje się tam bigos. – Skład to: 20 kg koncentratu pomidorowego, ponad ćwierć tony kapusty, niecałe 200 kilogramów przeróżnych mięs i wędlin, do tego dodajemy śliwki – wylicza Krzysztof Górski z łódzkiego Teatru Kulinarnego. Łącznie ma powstać 3000 porcji, te wydawane będą od godziny 15.00. Deszcz nie przeszkadza w gotowaniu, gorzej może być przy degustacji, K. Górski liczy jednak na to, że się wypogodzi.
Wielkie gotowanie odbywa się w ramach raciborskiego jarmarku bożonarodzeniowego. Podobnie jak i występy artystyczne Towarzystwa Społeczno - Kulturalnego Niemców Województwa Śląskiego, które do godziny 13:00 odbywały się w namiocie sferycznym. Od godziny 13:00 w tym samym miejscu emitowane będą następujące filmy:
- 13:00 – 14:00 bajki dla dzieci
- 14:00 Królowa śniegu 3 (Rosja, 2016)
- 16:00 Rock Dog. Pies ma głos
- 18:00 Dusigrosz
- 20:00 Złe mamuśki