Łukasz z Ekonomika wrócił z Czech ze złotym medalem. Jego danie było najlepsze!
Jak smakuje sukces? Wiedzą to uczniowie wodzisławskiego Ekonomika. Złoto, dwa brązowe medale i wyróżnienie - z takim dorobkiem wrócili z Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego w Kromerizu w Czechach.
Wyjazd na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny "Gastro Kromĕřiž Cup 2019" do Czech zakończył się ogromnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego.
Do rywalizacji finałowej konkursu, który odbywał się 14 i 15 marca, stanęło 81 reprezentantów w 4 kategoriach – kucharz, cukiernik, barista i sommelier. W konkursie uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji, Włoch i Polski.
Drób w roli głównej
W tym roku Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu w kategorii "kucharz" z sukcesem reprezentowali: Łukasz Skowron zdobywając złoty medal i debiutantka Paulina Bierza zdobywając brązowy medal.
Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego włącznie z dekoracją. W roli głównej - filet z kurczaka w dwóch różnych obróbkach termicznych. Każde danie musiało zawierać dodatki, sos, dekoracje i dwa elementy mięsne. Reprezentanci Polski zachwycili jury serwując roladki drobiowe z rukolą i wieprzowiną, roladki drobiowe z wątróbką w bekonie, kuleczki mięsne, gołąbka drobiowego z kaszą, puree marchewkowo-dyniowe i puree ziemniaczano-buraczkowe, marynowane i duszone warzywa, fondanta ziemniaczanego, siano z pora, pianki z ziołowego jogurtu, karmelizowane żółte buraki, sosy grzybowe i żurawinowe.
Cukiernicy
Na tym sukcesy wodzisławskiej szkoły się nie zakończyły. Po raz drugi wodzisławski Ekonomik wystartował w kategorii cukierniczej, gdzie dwie uczennice klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych rywalizowały w pieczeniu i dekoracji „Cup Cakes” o tematyce „Svět kolem nás“, czyli „Świat wokół nas”. Zadanie konkursowe polegało na wypieku 6 sztuk muffin w ciągu 25 minut wraz z nadzieniem, a następnie sporządzenie kremu i dekoracji w obowiązującym temacie, gdzie do dyspozycji uczniowie mieli tylko 20 minut. Korzystać mogli z pieca cukierniczego Retigo, lodówki, robotów kuchennych i swoich przyborów cukierniczych.
Karolina Waler zdobyła wyróżnienie za wykonanie smakowitych waniliowych muffin z nadzieniem malinowym i barwnymi kremami „Sweet Internet”.
Beata Glinka otrzymała brązowy medal za podanie czekoladowych muffin z nadzieniem pistacjowym z kiwi i słonym kremem z serków Filadelfia i mascarpone, „Sweet & salt cupcakes - World of optimist and pessimist”.
Młodzi medaliści zostali przygotowani przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych - Krzysztofa Zielonkę.
Wyjazd był też okazją do obserwacji technologii sporządzania i serwisu kawy przez baristów oraz prezentacji i podawania win przez sommelierów w obecności konsumentów.