Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Ogólnopolski konkurs cukierniczy "Deser na dychę" rozstrzygnięty

25 marca podczas jubileuszowych X Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARGI” odbył się wielki finał Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego „Deser na dychę”, w którym wystąpiło 10 najlepszych dwuosobowych zespołów wyłonionych w eliminacjach. Konkurs skierowany był do młodych adeptów cukiernictwa, którzy reprezentowali nie tylko siebie, ale też szkoły, pracodawców i organizacje, w których rozwijają swoje pasje i umiejętności zawodowe. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku wraz z Centrum Targowym FairEXPO oraz firmą Limoni.

Ogólnopolski konkurs cukierniczy "Deser na dychę" rozstrzygnięty

Skąd pomysł na tegoroczną edycję konkursu, który do tej pory nosił nazwę „Zdrowo – smacznie – artystycznie”? Organizatorzy postanowili w szczególny sposób uczcić okrągłą rocznicę Sweet Targów, które już od 10 lat odbywają się w Katowicach. To właśnie cyfra 10 dominowała w zmaganiach młodych cukierników. W finale wystąpiło 10 zespołów, a jurorzy oceniali dzieła cukiernicze, biorąc pod uwagę 10 kryteriów (stanowisko pracy, stopień trudności, prezentacja pracy, wygląd deseru, smak, metody i techniki pracy, oryginalność receptury, jakość zastosowanych produktów, wykorzystanie w deserze lodów, ekspozycja pracy).

W pierwszym etapie eliminacyjnym 22 zespoły z całej Polski nadesłały swoje pomysły na desery w prezentacji multimedialnej PowerPoint. Następnie jurorzy dokonali oceny nadesłanych prac i wyłonili 10 najlepszych drużyn, które zaproszono na pokaz w wielkim finale. Zespoły zostały podzielone na dwie tury. Każda drużyna miała dwie i pół godziny na stworzenie deseru, który miał zachwycić jurorów nie tylko smakiem i wyglądem. Uroczystego otwarcia konkursu i powitania jego uczestników dokonali przedstawiciele organizatorów - Magdalena Szrek – Moroń komendant Hufca Pracy w Rybniku, Giacomo Canteri – właściciel firmy Limoni oraz Ilona Syryłło – Projekt Director Fair Expo.

W finale wystąpili młodzi adepci cukiernictwa, którzy pod bacznym okiem swoich opiekunów wykazali się najlepszymi umiejętnościami i kreatywnością w fazie eliminacyjnej.

Natalia Bielecka i Carmen Galvani z pracą pt. „Il respiro della primavera. Wiosenny oddech” - Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych Warszawa. Opiekun - Magdalena Rogowska;

Monika Zdziebłowska i Norbert Dziurkowski z pracą pt. „Cytrynowy deser z lodami bezowymi i sosem malinowym” - Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Żelechów. Opiekun - Iwona Jończyk;

Natalia Samsel i Klaudia Styczeń z pracą pt. „Szarlotka Michała” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik . Opiekun - Diana Łabaj;

Natalia Dronszczyk i Agnieszka Dronszczyk z pracą pt. „Tęczowe marzenie” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik. Opiekun - Diana Łabaj;

Marcel Buras i Maciej Kowalski z pracą pt. „Szampańskie podniebienie” - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Kielce. Opiekun - Mariusz Bezak;

Gabriela Biga i Karolina Nosek z pracą pt. „Sorbet pomarańczowo – marchewkowy” - Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia Tarnów. Opiekun - Renata Zaucha;

Natalia Jamroz i Aleksandra Śliż z pracą pt. „Chałwowo - truskawkowa rozkosz” - Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych Cieszyn. Opiekun - Katarzyna Kimszal;

Zuzanna Kątny i Aleksandra Majewska z pracą pt. „Lody crème brûlée w leśnym akompaniamencie” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Agnieszka Kasprzyszyn;

Sandra Błońska i Martyna Woźniak z pracą pt. „Japońska gejsza – herbaciana rozkosz” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Joanna Żebrowska;

Joanna Rucka i Magda Gancarz z pracą pt. „Lodowa wariacja z ekologicznych wiśni oraz kwiatów wiśni na lekkim ganaszu” - Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących Skoczów. Opiekun - Joanna Gwizdała

Dodatkowo jury wyróżniło pracę zespołu w składzie: Nikodem Włostowski i Samuel Włostowski za pracę pt. „Tortilla na biegunie”. Chłopcy otrzymali nagrodę specjalną w postaci profesjonalnego szkolenia w lodziarni „Limoni”, a swoje umiejętności mieli okazję zaprezentować podczas SweetTargów 2019 (poza konkursem głównym).

W tym roku kapituła konkursu była wyjątkowa i międzynarodowa. Znaleźli się w niej:

Giacomo Canteri (przewodniczący) - Mistrz Europy Gelato Festival 2017, ambasador włoskich lodów rzemieślniczych na świecie, przedstawiciel Associazione Italiana Gelatieri w Polsce i w krajach Europy Wschodniej;

Mario Serani – lodziarz, pochodzący z rodziny z wieloletnią tradycją związaną z produkcją lodów wyrabianych metodą rzemieślniczą we Włoszech, Mistrz Lodziarski , Bruno il Gelato di un Tempo;

Szczepan Wiatr – mistrz lodziarski, dyrektor handlowy AromItalia.

Kto był najlepszy? Z pewnością wszyscy finaliści mogą czuć się wygranymi, ale miejsca na podium były tylko trzy. Bezkonkurencyjne okazało się dzieło Marcela Burasa i Maćka Kowalskiego z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, któremu chłopcy nadali nazwę „Szampańskie podniebienie”. Ich deser składał się z lodów szampanowo-truskawkowych z musem z białej czekolady i nutą wanilii, oblanych polewą truskawkową i podanych na cieście brownie okraszonym kruszonką z migdałów, cukru trzcinowego i cynamonu. To słodkie dzieło uzyskało niemal maksymalną liczbę punktów we wszystkich kategoriach i z pewnością było rajem dla podniebienia degustujących. Drugie miejsce przypadło uczennicą Szkoły Branżowej I stopnia Izby Rzemieślniczej w Rybniku Natalii Samsel i Klaudii Styczeń z pracą pt. „Szarlotka Michała”. Chociaż dziewczyny nie do końca chciały zdradzić kim był tajemniczy Michał, to jego przepis na szarlotkę ze zmrożonym musem cytrynowym z jabłkami i rodzynkami okazał się strzałem w konkursową dziesiątkę. Wysublimowany smak deseru podkreśliła cynamonowa kruszonka, a wygląd dzieła dopełniła zielona babka. Na trzecim stopniu podium zapachniało natomiast wiosną. Zespół Natalii Bieleckiej i Carmen Galvani postawili bowiem na deser „Il respiro della primavera”, czyli wiosenny oddech. Uczennice Technikum Spożywczo Gastronomicznego im. Jana Pawła II w Warszawie wykonały orzeźwiające dzieło składające się z bezy, kremu limonowego, galaretki imbirowo-cytrynowej, lime curdu oraz syropu z owoców leśnych. Deser został udekorowany sorbetem cytrynowym, malinami, borówkami, marakują oraz miętą.

Uczestnicy z rybnickiego Hufca Pracy wspomagani przez wolontariuszki przygotowali dla wszystkich finalistów i gości odwiedzających targi pyszne i zdrowe przekąski, które były niejako przeciwwagą dla dominującego słodkiego smaku. Gosia, Arek, Tosia i Zuzia częstowali kanapkami z wegetariańskim pastami z soczewicy, siemienia lnianego, słonecznika, curry, ciecierzycy, kurkumy i kiełek. Jak zawsze stoisko ze zdrowymi przekąskami cieszyło się dużym zainteresowaniem i uznaniem degustujących.

Wszyscy finaliści i ich opiekunowie zostali uhonorowani dyplomami i podziękowaniami za wkład, zaangażowanie i wykonaną pracę. Dzięki wsparciu czasopisma i portalu dla piekarzy, cukierników, lodziarzy „Mistrz Branży” otrzymali też jego najnowsze wydawnictwa. Dla trzech najlepszych zespołów organizatorzy ufundowali puchary, medale, nagrody finansowe oraz dwudniowe profesjonalne szkolenia w warszawskich lodziarniach „Limoni”. Zwycięzcy swoje nagrody odebrali przy akompaniamencie fanfar i wybuchającego konfetti.

Podczas podsumowania konkursu głos zabrali przedstawiciele jury i organizatorów, którzy podziękowali wszystkim zespołom, ich opiekunom oraz sponsorom za każdą cegiełkę, która przyczyniła się do końcowego sukcesu. Przewodniczący jury pan Giacomo Canteri wyraził słowa uznania dla wszystkich młodych pasjonatów cukiernictwa i przekonanie, że ich talenty będą z pewnością dalej się rozwijać.

Tekst i zdjęcia – Radosław Bała

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].