Błędy żywieniowe – jak ich unikać?
W dzisiejszych czasach coraz mniej osób zwraca uwagę na sposób żywienia. Coraz częściej decydujemy się na jedzenie na mieście i w pośpiechu, ponieważ nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku w domu. Jest to błąd, ponieważ to jak się odżywiamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd - zauważa ekspert z portalu africanmango.pl. Niektóre błędy żywieniowe, jakie często popełniamy przyczyniają się do zwiększenia masy ciała. Nie zdajemy sobie sprawy, w jaki łatwy sposób możemy ich unikać, a więc pora się o tym przekonać. W dzisiejszym artykule dowiemy się, jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniamy, a także, w jaki sposób ich unikać i zadbać o zdrowie odżywianie.
Nawyki związane ze zdrowym żywieniem w ostatnich latach stały się coraz popularniejsze. Niestety stały się one trendami do tego stopnia, że w niektórych przypadkach są one już obsesją i ze zdrowym żywieniem nie mają nic wspólnego. W internecie i w mediach pojawia się wiele mitów na temat tego co powinniśmy jeść, jak powinna wyglądać nasza dieta i co trzeba, a czego nie wolno robić. Przez to decydując się na zmiany w żywieniu możemy wprowadzić do codziennej diety błąd, o którym nawet nie zdajemy sobie sprawy. Jakie więc błędy żywieniowe popełniamy najczęściej?
Obsesja na punkcie zdrowego żywienia
Osoby, które uważają na to co jedzą mają bardzo dobre podejście do żywienia. Jeżeli do tego jesteś osobą aktywną fizycznie, dbasz o swoje ciało, zdrowy sen i prowadzisz spokojny styl życia, to jesteś mistrzem, ponieważ prawidłowo dbasz o swoje zdrowie i samopoczucie. Jednak u wielu osób w międzyczasie może pojawić się obsesja na punkcie zdrowego żywienia. Może ona wywołać zaburzenia równowagi emocjonalnej i fizjologicznej. Do tego prowadzi ona do pogorszenia się stanu zdrowia, ponieważ nadmierne kontrolowanie tego, co jemy jest stresujące, a jak wiadomo nadmiar stresu przyczynia się do pogorszenia stanu zdrowia organizmu, a także do licznych zaburzeń w całym ustroju.
Śniadanie jako błąd żywieniowy?
Nie samo śniadanie może stać się błędem żywieniowym, ale jego pominięcie. Dotyczy to wielu osób, zwłaszcza tych, które w godzinach porannych muszą udać się do pracy lub szkoły. Pomijanie jakiegokolwiek posiłku, a w szczególności śniadania nie na dobrego wpływu na organizm. Po przebudzeniu człowiek musi jak najszybciej uzupełnić niedobór składników odżywczych, ponieważ stracił cenne zapasy witamin i minerałów przez całą noc w czasie snu. Konieczne jest więc spożycie odpowiedniej ilości kalorii, by zyskać energię do działania, a praca organizmu uregulowała się po kilkugodzinnym spoczynku. Pominięcie śniadania może sprawić, że staniemy się senni i wyczerpani. Pamiętaj więc o poranny posiłku, a jeżeli nie masz czasu na jego przygotowanie rano przed pracą, to zrób to wieczorem poprzedniego dnia i schowaj posiłek do lodówki, tak na pewno się nie zepsuje.
Obsesja na punkcie węglowodanów
Osoby, które dbają o sylwetkę błędnie postrzegają węglowodany, jako zbędne składniki w diecie. Organizm człowieka potrzebuje wszystkich składników odżywczych, w tym cukrów, ponieważ dostarczają one do organizmu niezbędną energię. Jeżeli pojawi się ich niedobór, to może rozpocząć się problem z brakiem energii i zaburzeniami pracy mózgu i mięśni. Nie można jednak przesadzać i spożywać ich w nadmiarze, ponieważ naddatek węglowodanów nie zostanie użyty przez ustrój, a zacznie się on gromadzić w postaci tkanki tłuszczowej. To może przyczynić się do zwiększenia masy ciała. Trzeba więc zachować umiar w jedzeniu węglowodanów. Nie można spożywać ich zbyt wiele, a także nie wolno wyeliminować ich całkowicie z codziennej diety, ponieważ będzie to miało tragiczne skutki dla zdrowia. Węglowodany w odpowiednich ilościach przyczyniają się do regulowania pracy mózgu i mięśni, a także dostarczania do nich niezbędnego do energii glikogenu.
Sięganie po produkty light
W obecnych czasach coraz więcej osób decyduje się na zadbanie o swoją sylwetkę. Jest to oczywiście dobry krok, ponieważ prawidłowa masa ciała zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, a także dba o nasze samopoczucie. W czasie diety część z nas sięgać będzie po produkty, które opisywane i oznaczone są jako light. Niestety to słowo bardzo często jest nadużywane na etykietach niektórych produktów spożywczych. Niestety przepisy opisu produktów spożywczych nie określają, że nazwa light ma być umieszczana jedynie na preparatach, które są zdrowie i są zdrowszym wyborem. To, że produkt jest w ten sposób oznaczony nie oznacza, że jest on dietetyczny. A do tego nie musi on stanowić optymalnego i zdrowego wyboru. Trzeba wiedzieć, że wiele z tych produktów jest nawet bardziej kaloryczna już te, które nie są oznaczone określeniem light. Jeżeli jesteś na diecie nie decyduj się na wybieranie takich produktów, ponieważ często ich cena jest zawyżona, a skład wątpliwy i kaloryczny, więc korzystanie z nich z pewnością nie przyczyni się do zmniejszenia masy ciała i spalanie tkanki tłuszczowej.
Materiał zewnętrzny