Ekonomik (przyszłymi) szefami kuchni stoi
W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskim w Wiśle odbył się Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych "Gotuj z pasją" w kategorii kucharz, w którym drugie miejsce zajęła uczennica wodzisławskiego "Ekonomika". Młodzież z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. wzięła też udział w warsztatach gastronomicznych na promie Unity Line MF "Polonia".
Organizatorem tegorocznej edycji konkursu było Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich „Teraz Patelniok” wraz z Fundacją Alternative. Do konkursu przystąpiło 15 kucharzy ze szkół polskich i czeskich. Uczestnicy sporządzali 4 porcje dania zasadniczego na bazie ryb. Na przygotowanie potraw mieli 2 godziny. Uczennica wodzisławskiego „Ekonomika” – Anna Elsnerz klasy II TGI – przygotowała pod okiem opiekuna, Judyty Lamży, polędwicę z dorsza pod płaszczykiem ziołowym w asyście rybnego gołąbka, wiosennych warzyw, puree selerowo – ziemniaczanego, chipsa serowego oraz sosu maślanego. Danie, dzięki któremu Ania zdobyła II miejsce zostało przez jurorów okrzyknięte „smakową petardą”.
W kwietniu odbyły się też wyjazdowe warsztaty gastronomiczne na kuchni promu Unity Line MF Polonia. Młodzież klasy II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych wodzisławskiego ZSE przeprowadziła dwudniowe zajęcia kulinarne pod okiem szefów kuchni firmy Unity Line i nauczyciela zawodu Krzysztofa Zielonka. Młodzież zapoznała się ze specyfiką pracy w kuchni okrętowej, zasadami HACCP na promie oraz sporządzała dania i desery z karty.