Uczniowie CKZiU nr 1 praktykują u najlepszych [ZDJĘCIA]
Prawdziwy fachowiec jest dziś na wagę złota. I właściwie nie ma znaczenia branża, bo do specjalisty „który się zna” zawsze ustawiają się kolejki. Rynek się obudził i szkoły kształcące w zawodach cieszą się obecnie dużym powodzeniem. Nauka konkretnego fachu i zdobywanie doświadczenia pod okiem profesjonalistów – to przyniesie uczniom najlepsze owoce.
Jak ważna jest praktyka w nauce zawodu doskonale wiedzą w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu. Młodzież uczęszczająca do tej szkoły regularnie praktykuje w Polsce i za granicą. Tym razem w ramach unijnego projektu pn. "Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu" uczniowie mieli okazję zobaczyć jak pracują najlepsi w ich branży.
17 kwietnia młodzież klas hotelarskich i gastronomicznych wraz z opiekunami odbyła wizyty studyjne w jednych z najlepszych hoteli na Podbeskidziu: Olympik i Belweder w Ustroniu oraz Gołębiewski w Wiśle. Uczniowie dowiedzieli się "od kuchni" jak działają poszczególne działy. Mieli okazję zobaczyć pokoje hotelowe, sale konferencyjne, strefy SPA i zaplecze gastronomiczne. Mogli sprawdzić jak w rzeczywistości działa system HACCP (procedury dotyczące bezpieczeństwa żywności).
Uczniowie zwiedzili magazyny żywnościowe, gdzie zobaczyli w jaki sposób prawidłowo przechowuje się produkty, nowoczesne przygotowalnie obróbki wstępnej oraz oczywiście same kuchnie. Taki sprzęt robi wrażenie: piece konwekcyjno-parowe, kotły warzelne, płyty i grille do smażenia beztłuszczowego oraz cyrkulator temperatury i urządzenie do wytwarzania próżni. - Byliśmy zaskoczeni, że na miejscu wypiekają własne pieczywo i posiadają pracownie cukiernicze. W Gołębiewskim goście najczęściej zamawiają sernik i szarlotkę - opowiadają uczniowie.
Tymczasem o tym jak spektakularna może być kuchnia molekularna przekonała się młodzież z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Otrzymała niepowtarzalną okazję wzięcia udziału w warsztatach w restauracji Via Toscana w Katowicach. - Okazuje się, że dobre jedzenie to nie zawsze domowe i proste dania. Warto wymyślać coraz to nowe sposoby na przyrządzanie smacznego jedzenia – przekonuje młodzież. W tajniki nowatorskiej kuchni wprowadził ją Paweł Drozdek, mistrz kuchni molekularnej.
Uczniowie poznali nowoczesne sposoby gotowania i przyrządzania dań, m.in. metodę sous vide. Żywność jest zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej a następnie umieszczana w kąpieli wodnej lub parowej. Jest gotowana w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania. Uczniowie przygotowali m.in. tatar z owoców kompresowanych ze sferycznym mango i lodami utrwalonymi ciekłym azotem.
Zawodowe umiejętności w ramach projektu szlifowali też uczniowie kierunku technik architektury krajobrazu. 28 kwietnia zakończył się ich kurs florystyczny, który prowadził mistrz w tej sztuce Tomasz Paszczyński. Program obejmował przede wszystkim tworzenie kompozycji kwiatowych i roślinnych na różne okazje. Co ważne, po zakończeniu uczestnicy otrzymali zaświadczenia MEN potwierdzające nowe kwalifikacje zawodowe.
źródło: CKZiU nr 1 w Raciborzu, oprac. ż