Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Uczniowie CKZiU nr 1 praktykują u najlepszych [ZDJĘCIA]

Prawdziwy fachowiec jest dziś na wagę złota. I właściwie nie ma znaczenia branża, bo do specjalisty „który się zna” zawsze ustawiają się kolejki. Rynek się obudził i szkoły kształcące w zawodach cieszą się obecnie dużym powodzeniem. Nauka konkretnego fachu i zdobywanie doświadczenia pod okiem profesjonalistów – to przyniesie uczniom najlepsze owoce.

Uczniowie CKZiU nr 1 praktykują u najlepszych [ZDJĘCIA]

Jak ważna jest praktyka w nauce zawodu doskonale wiedzą w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu. Młodzież uczęszczająca do tej szkoły regularnie praktykuje w Polsce i za granicą. Tym razem w ramach unijnego projektu pn. "Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu" uczniowie mieli okazję zobaczyć jak pracują najlepsi w ich branży.

17 kwietnia młodzież klas hotelarskich i gastronomicznych wraz z opiekunami odbyła wizyty studyjne w jednych z najlepszych hoteli na Podbeskidziu: Olympik i Belweder w Ustroniu oraz Gołębiewski w Wiśle. Uczniowie dowiedzieli się "od kuchni" jak działają poszczególne działy. Mieli okazję zobaczyć pokoje hotelowe, sale konferencyjne, strefy SPA i zaplecze gastronomiczne. Mogli sprawdzić jak w rzeczywistości działa system HACCP (procedury dotyczące bezpieczeństwa żywności).

Uczniowie zwiedzili magazyny żywnościowe, gdzie zobaczyli w jaki sposób prawidłowo przechowuje się produkty, nowoczesne przygotowalnie obróbki wstępnej oraz oczywiście same kuchnie. Taki sprzęt robi wrażenie: piece konwekcyjno-parowe, kotły warzelne, płyty i grille do smażenia beztłuszczowego oraz cyrkulator temperatury i urządzenie do wytwarzania próżni. - Byliśmy zaskoczeni, że na miejscu wypiekają własne pieczywo i posiadają pracownie cukiernicze. W Gołębiewskim goście najczęściej zamawiają sernik i szarlotkę - opowiadają uczniowie.

Tymczasem o tym jak spektakularna może być kuchnia molekularna przekonała się młodzież z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Otrzymała niepowtarzalną okazję wzięcia udziału w warsztatach w restauracji Via Toscana w Katowicach. - Okazuje się, że dobre jedzenie to nie zawsze domowe i proste dania. Warto wymyślać coraz to nowe sposoby na przyrządzanie smacznego jedzenia – przekonuje młodzież. W tajniki nowatorskiej kuchni wprowadził ją Paweł Drozdek, mistrz kuchni molekularnej.

Uczniowie poznali nowoczesne sposoby gotowania i przyrządzania dań, m.in. metodę sous vide. Żywność jest zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej a następnie umieszczana w kąpieli wodnej lub parowej. Jest gotowana w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania. Uczniowie przygotowali m.in. tatar z owoców kompresowanych ze sferycznym mango i lodami utrwalonymi ciekłym azotem.

Zawodowe umiejętności w ramach projektu szlifowali też uczniowie kierunku technik architektury krajobrazu. 28 kwietnia zakończył się ich kurs florystyczny, który prowadził mistrz w tej sztuce Tomasz Paszczyński. Program obejmował przede wszystkim tworzenie kompozycji kwiatowych i roślinnych na różne okazje. Co ważne, po zakończeniu uczestnicy otrzymali zaświadczenia MEN potwierdzające nowe kwalifikacje zawodowe.

źródło: CKZiU nr 1 w Raciborzu, oprac. ż

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].