Wirtuoz sztuki kulinarnej Kurt Scheller uczył młodzież wodzisławskiego Ekonomika
W Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem znamienitego gościa Kurta Schellera – szefa kuchni, nauczyciela, miłośnika smaku i dobrej kuchni.
Warsztaty adresowane były do uczniów klas II i III kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Młodzież pod okiem Mistrza podjęła się wykonania włoskiej zupy z warzyw, puree z ziemniaków i selera z mini cordon blue. Druga grupa gotujących adeptów fachu kulinarnego, korzystając z doświadczenia gościa, przygotowała krem karmelowy, kaszę gryczaną z warzywami korzeniowymi i medaliony ze schabu w cieście naleśnikowym. Brzmi pysznie!
- Takie doświadczenia, inspirowanie się najlepszymi stanowi o efektywności edukacji. Naszym obowiązkiem jako szkoły jest stwarzanie ku temu sposobności – mówi dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych Maria Lach. Jesteśmy zaszczyceni i dumni, że mogliśmy gościć dziś Szefa kuchni Kurta Schellera, jestem przekonana, że jego wizyta, charyzmatyczna osobowość i cenna lekcja na długo zostaną w pamięci uczniów i nauczycieli.
Rzeczywiście gotujący z Gościem uczniowie, nie kryli swojego zachwytu i entuzjazmu wynikającego z warsztatów. Joanna, uczennica klasy II podkreśliła, jak ważna w kuchni jest możliwość korzystania z wiedzy i umiejętności najlepszych. Warsztat młodego kucharza jest zawsze wynikiem konfrontacji młodzieńczego eksperymentu ze smakiem doświadczenia.
- Bylibyśmy zachwyceni i usatysfakcjonowani, gdyby lekcje ze światowymi mistrzami kuchni weszły na stałe w tradycję naszej szkoły – podkreślają wodzisławscy nauczyciele.