Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Przepis na zupę i konfiturę z dyni. Z pierwszego "Baniobrania"

Początek jesieni to okres zbiorów. Jednym z warzyw najmocniej kojarzących się z tą porą roku są dynie, czyli po śląsku banie. W tym roku w ogrodzie przy Powiatowym Ośrodku "Perła" dynie obrodziły bardzo obficie. Z tej okazji społeczność ośrodka zorganizowała po raz pierwszy "Baniobicie". Wziął w nim m.in. starosta Leszek Bizoń, który popisał się talentem kulinarnym.

Przepis na zupę i konfiturę z dyni. Z pierwszego "Baniobrania"

Największa z tegorocznych dyni wyhodowanych w „Perle” miała 168 cm obwodu i ważyła ponad 40 kg. Ta, którą „ścięto” podczas „Baniobicia”, była nieco mniejsza i ważyła zaledwie… 20 kg.

Jak przy wszystkich zbiorach, tak i przy tych trzeba było zakasać rękawy do roboty. Fizyczne starcie z dyniowym monstrum nie ominęło również starosty Leszka Bizonia, który ochoczo podjął się krojenia warzywa. Po ładnych kilku minutach, gdy okazało się, że – choć starosta dwoi się i troi – dyni jakby nie ubywało, w sukurs przyszła mu szefowa „Perły” Karolina Końka wraz z Barbarą Widłą – terapeutką, jeszcze do niedawna odpowiedzialną za pracownię gastronomiczną oraz uczestnikami i obsadą ośrodka. Kolejne kilka minut i dynia została podzielona. Jak się jednak okazało, był to dopiero początek pracy. Wszystkie kawałki warzywa należało bowiem pozbawić skóry oraz oczyścić z pestek, a następnie pokroić. W tę pracę włączyła się już cała społeczność „Perły”. Przed uczestnikami stanęło jednak kolejne wyzwanie: co zrobić z kilkunastoma kilogramami dyniowego złota. Wspólnie zdecydowano, że z warzywa zostanie przygotowana konfitura z pomarańczami oraz zupa-krem z dyni.

Powstał więc kociołek przepysznej zupy oraz kilkanaście litrów słodkiej od dyni i pomarańczy konfitury. Społeczność „Perły” spożytkowała owoc do końca. Podopieczni ośrodka pod czujnym okiem terapeutki Kamili Grycman przygotowali jeszcze słodkie babeczki oraz chyba najbardziej popularny specjał z dyni, czyli kompot. Pestki z kolei po uprażeniu posłużyły do wzbogacenia zupy. Barbara Widła jako dietetyczka podkreślała bowiem, jak cennym źródłem witamin oraz mikro i makroelementów jest dynia.

Część konfitury przyrządzonej w „Perle” została przeznaczona na promocję Ośrodka podczas wernisażu 27 września w bibliotece na os. XXX lecia w Wodzisławiu Śl. Każdy kto przyjdzie na wernisaż będzie miał możliwość jej spróbowania. Reszta trafiła do słojów. - Już wkrótce ujawnimy co się z nią stanie. Zobaczcie sami jak wyglądało pierwsze „Perłowe” dyniobicie i oceńcie, czy starosta poradził sobie w starciu z dynią-gigantem. Dla chętnych podajemy przepisy na zupę i konfiturę dyniową „a la Perła” - przekazują pracownicy Starostwa Powiatowego w Wodzisławiu:

Konfitura: 2 kg dyni obieramy i trzemy na dużych oczkach, a następnie zasypujemy 1,5 kg cukru i odstawiamy na ok. 2 godziny. W tym czasie ścieramy skórkę (tzw. zest) z 8 pomarańczy. Miąższ owoców pozbawiamy białych błonek i kroimy na kawałki. Gdy dynia puści sok dodajemy pokrojone pomarańcze i startą skórkę. Wszystko gotujemy na małym ogniu aż nabierze konsystencji powideł. Uważamy, aby nie przypalić!

Zupa: 1 kg dyni i 2 spore cebule obieramy i kroimy na spore kawałki, a następnie podsmażamy i dusimy do miękkości. Dodajemy ok. 400 mln bulionu z warzyw oraz opcjonalnie 1/2 szklanki białego wina (my zastąpiliśmy wodą). Gotujemy. Dodajemy jedno duże opakowanie śmietanki 30% oraz 2 łyżki kopiaste masła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie blendujemy całość. Gdy zupa okaże się zbyt gęsta można ją rozcieńczyć wywarem lub śmietaną. Miłośnicy ostrzejszych dań mogą zupę doprawić startym kłączem imbiru i/lub odrobiną octu z czerwonego wina. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi oraz uprażonymi pestkami dyni.

Ludzie

Leszek Bizoń

Starosta Wodzisławski

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].