Jak prawidłowo mrozić jedzenie? 6 rzeczy, o których nie możesz zapomnieć
Wydawać by się mogło, że mrożenie to nieskomplikowana czynność. Wiele osób jest zdania, że wysiłek, jaki trzeba włożyć w mrożenie, ogranicza się do wrzucenia produktów do zamrażarki, a następnie ich wyjęcia. Niesłusznie! Nieprawidłowe mrożenie jedzenia może mieć poważne konsekwencje: od utraty smaku i zapachu takich mrożonek zaczynając, na zatruciu pokarmowym kończąc. Jak prawidłowo mrozić żywność? Pamiętaj o poniższych zasadach.
Mroź tylko te produkty, co do których masz pewność, że są świeże
Częstym błędem, jaki popełniamy, mrożąc jedzenie, jest wrzucanie do zamrażarki psujących się produktów w nadziei, że zamrażarka zabije znajdujące się w nich bakterie i przywróci im drugie życie. Faktem jest, że niska temperatura eliminuje drobnoustroje, jednak… tylko ich część. Pozostałe zmniejszają po prostu nieco swoją aktywność i mogą być nadal groźne dla naszego zdrowia.
Nie wkładaj do zamrażarki ciepłych potraw
Obowiązuje tu ta sama reguła, co w przypadku rzeczy wkładanych do lodówki. Gorące produkty niepotrzebnie obciążą Twoją chłodziarkę. Aby powróciła ona do prawidłowego stanu, będzie musiała zużyć znacznie więcej energii. Zanim umieścisz więc w zamrażarce na przykład niedojedzoną zupę, schłodź ją do temperatury pokojowej (czyli około 20°C).
Dziel jedzenie na niewielkie porcje – pozwoli to zachować jego kształt
Szczególnie delikatne produkty, takie jak maliny, groszek czy uszka do barszczu, wkładaj do niewielkich pojemników lub woreczków próżniowych. Jeśli będzie ich zbyt dużo, mogą się bowiem poniszczyć bądź posklejać. Umieszczenie jedzenia w mniejszych opakowaniach to także sprytny sposób na szybsze rozmrażanie jedzenia.
Naklejaj na opakowania karteczki z datą rozpoczęcia mrożenia
W natłoku codziennych obowiązków łatwo zapomnieć o tym, jak długi czas spędziły z zamrażarce poszczególne produkty. Rozwiązaniem tego problemu mogą być samoprzylepne karteczki, na których zaznaczysz datę ich włożenia do zamrażarki.
Równie istotne znaczenie ma maksymalny czas przechowywania żywności. I tak na przykład owoce i warzywa bez przeszkód trzymaj w zamrażarce przez 3 miesiące (choć mrożąc jagody, czas ten wydłuża się aż do pół roku), pieczywo możesz wyciągnąć dopiero po 4 miesiącach, a kiełbasę czy pizzę – po 2 miesiącach.
W przypadku gotowych mrożonek informację o zalecanej długości ich mrożenia znajdziesz na opakowaniu.
Pamiętaj, że nie wszystko nadaje się do mrożenia
Do rzeczy, których nie powinniśmy mrozić, zaliczyć można między innymi:
– produkty, których podstawą jest jogurt lub bita śmietana,
– warzywa i owoce o dużej zawartości wody, na przykład arbuzy czy pomidory,
– ugotowany ryż i makaron,
– większość serów – po rozmrożeniu będą zwyczajnie niesmaczne,
– sałatki na bazie majonezu.
Dbaj o czystość swojej zamrażarki
Raz na jakiś czas sprawdź stan swojej zamrażarki. Czy wszystkie ścianki są tak samo zmrożone? Czy nie osadza się na nich szron? Czy nic Ci się przypadkiem nie wylało? Zadbana zamrażarka będzie służyć Ci przez długie lata.
Szukasz nowej zamrażarki? Sprawdź ofertę zamrażarek i zdecyduj, który model najlepiej dopasuje się do Twoich potrzeb.
Materiał zewnętrzny